Jednom sam procitala citat: ‘Nemojte piti otrov samo zato sto ste zedni.’

Ovdje se radi o toksicnim vezama i odnosima. Takvi odnosi nas cesto drze u vrtlogu iz kojeg nikako ne mozemo izaci i koji nas baca sad gore sad dolje. I iako na racionalnoj razini znamo sto nam se dogadja i sto bismo trebali uciniti, na emocionalnoj razini se ne mozemo maknuti od doticne osobe.

To ima veze s nacinom na koji nas mozak funkcionira, a radi se o jednoj ovisnosti u kojoj samo trazimo novi ‘fiks’ – poruku, poziv ili susret s toksicnom osobom. No cak i ako taj kontakt prođe u miru, obicno ne protekne mnogo vremena a da se odnos opet ne pretvori u potpuni kaos u kojem ponovno pozelimo vise ne sudjelovati.

Odvojiti se od ovakvog odnosa nije lako jer uvijek ima i neceg pozitivnog za sto se mozak i dusa hvataju, no ono negativno, moramo sami sebi priznati, uvijek prevlada. Kako onda pristupiti neminovnom raskidu toksicnog odnosa?

1. Osvijestiti da je nastavak odnosa agonija koja se neprestano obnavlja i da je najbolje za nas iščupati se sto prije, kao da skidamo flaster.

2. Dopustiti sebi neko vrijeme da odbolujemo nesto sto je ipak gubitak, ali se ne zadrzavati previse na toj fazi.

3. Okrenuti se zdravim odnosima koje imamo u svom zivotu – roditeljima, rodbini, prijateljima i obnoviti ih ako treba.

4. Ponovno i postupno opet poceti raditi stvari u kojima smo nekad uzivali, makar to u pocetku bila pomalo i prisila, i mozda naci i neke nove aktivnosti koje bi nam bile drage. Nova iskustva stvaraju i u mozgu i u dusi nove puteve kojima pocinje kolati nova, svjeza i zdravija energija.

Na ove nacine cemo postupno, ali sigurno zacijeliti od toksicnog odnosa.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima