„Mnogo smo svoje boli odabrali sami“
Khalil Gibran
Prema rječniku filozofskih pojmova volja je naziv za ljudsku sposobnost težnje dobrom ponašanju. Ona nas odvaja od instinktivnog ponašanju i upravo volja nas čini čovjekom. Volja nas postavlja na dublju duhovnu razinu i kao takva je jedna od najvažnijih sposobnosti našeg duha.
Kad je u pitanju borba s poteškoćama u životu upravo volja je ta koja nas čini snažnijima i zbog koje se lakše nosimo s problemima.
Evo nekoliko savjeta kako osnažiti vlastitu volju za životom.

Prvo, važno je graditi vlastito samopouzdanje. Ne možemo voljeti druge ako ne volimo sebe. Najbolji način za uviđanje vlastitih kvaliteta je svaku večer prije spavanja promisliti o svojim kvalitetama koje smo pokazali u provedenom danu. Voljeti sebe ne znači biti zaljubljen u sebe nego znači vidjeti sebe dovoljno vrijednim svijeta u kojem živimo. Ne možemo niti imati volje i želje za nečim ako sebe ne volimo dovoljno da poštujemo svoje želje. U tom smislu izgradnja volja i samopouzdanje rastu istovremeno.

Drugo, volja i želja idu ruku pod ruku. Primjerice, da bi osoba imala volje boriti se za zdravlje ona to mora i željeti. Svatko se barem jednom u životu na trenutak borio sa viškom kilograma. Vjerojatno ste primijetili da je doista teško krenuti s dijetom i da često za nju ustvari nemate volje. Vrlo lako je moguće da jednostavno ne želite dovoljno biti zdravi ili izgubiti određeni broj kilograma. S obzirom na to da želja nije dovoljno jaka i volja se vrlo lako izgubi.

Treće, najveći neprijatelj htijenja i volje je lijenost. Međutim, često puta se problem ne krije u samoj lijenosti nego u prevelikom promišljanju o obavljanju određenog posla. Ponekad je jednostavnije neke stvari koje znamo da moramo obaviti jednostavno obaviti bez razmišljanja. Na primjer, ako znate da idući tjedan imate ispit (na fakultetu ili u školi) i ako si dopustite da nekoliko dana samo razmišljate o tome koliko puno morate učiti za taj ispit veća je vjerojatnost da ćete se osjećati lijeno i nećete početi učiti na vrijeme. Umjesto toga potrebno je ustvari prihvatiti se posla što prije bez razmišljanja. Tako volja za učenjem uopće neće doći u pitanje.

Četvrto i najvažnije, da bismo razvili volju za bilo čime moramo biti ustrajni. Ponekad se problemi čine prevelikima da bismo uopće vidjeli rješenje. Upravo tada nije važno tražiti krajnje rješenje problema nego je bolje koncentrirati se na stvari koje možemo učiniti sada i u ovom trenutku i od istih napraviti naviku. Obično se smatra da je čovjeku potrebno otprilike tri tjedna da bi razvio neku naviku. Iskoristite ta tri tjedna radeći na sebi i stvarajući dobre navike za zdraviji život.

Napisala: Ivona Kovačević, mag.soc.
Preuzeto s: www.vratazdravlja.com
Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima