Dok sve oko nas svjetluca, sjaji se, miriše na kolače, kuhano vino, fritule, počinjemo razmišljati o listi poklona koje želimo vidjeti pod borom. Naravno, mi smo svoje već odavno isplanirali, pripremili i pomno namijenili za svakoga od svojih najbližih. Pritisak oko savršenog Božića polako nas obuzima, u glavi nam se roje ideje za nekoliko vrsta kolača koje ćemo ispeći, tu je i potraga za idealnim receptom za blagdanske kraljice poput sarme, purice s mlincima, pašticade. Ni uređenje doma ne smije zaostajati, originalnost, kreativnost, veličanstvenost, ništa manje od toga se ne očekuje od nas, a sami od sebe očekujemo još i više.

            Odjednom, sva sreća, toplina i ugodno blagdansko raspoloženje pretvaraju se u zamor, utrku s vremenom, gomilanje stresa, nezadovoljstva i natjecanje s drugima i sa samim sobom. Previše je želja i obaveza, premalo vremena, a sve manje i volje i energije. Jurnjava po šoping centrima i trgovinama postaje preopterećujuća i više ne znamo ni zbog čega smo se upustili u nju.

            Umjesto na gomilu ukrasa, hrane, poklona i obaveza koje smo si nametnuli, pokušajmo se ovaj Božić usredotočiti na ostvarivanje jedne jedine želje – stvaranje osjećaja opuštenosti, spontanosti i istinsko uživanje u svakom trenutku. Ništa se ne mora – ni imati najveću jelku, najraskošniji blagdanski stol, prisustvovati svim formalnim i neformalnim zabavama na koje smo pozvani. Važno je jedino da osluškujemo svoj ritam, pružimo ljubav sebi i bližnjima oko nas, razgovaramo, dijelimo lijepe zajedničke uspomene, da smo zdravi – sve ono što je bitno i inače.

            Božićna je prigoda uistinu posebna, okupimo se s prijateljima i članovima obitelji koje dugo nismo vidjeli, uživamo u više slobodnog vremena i više dragocjenog druženja. Za sve drugo se ne bismo trebali brinuti koliko će biti posebno, sjajno, detaljno isplanirano i zadivljujuće. Možda zvuče kao klišeji, ali zdravlje, sreća s najmilijima, mir i ljubav doista su sve što nam treba za najljepše blagdane, sve drugo možemo prepustiti spontanom razvoju događaja. Makar kolač morali jesti žlicom ili imali iste božićne ukrase kao i prošle godine, makar juha bila iz vrećice ili propustili klizanje jer nam se jednostavno ne ide nikamo – svaki Božić je ispravan, lijep i topao ako ga provodimo u dobrom društvu i na upravo onaj način koji nam u tom trenu srce pokaže kao onaj koji želimo i trebamo.

Napisala: Nikolina Hajnić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima