Roda je udruga koja okuplja građane i građanke koji žele mijenjati društvo u društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima i to – informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje postojećeg stanja i sudjelovanje u promjenama. Udruga već deset godina djeluje na području cijele Hrvatske.
Od osnutka udruga dio prihoda ostvaruje različitim načinima samofinaciranja (npr. prodaja majica s porukama koje promoviraju viziju udruge, prodaja oglasnog prostora na internetskom forumu, organiziranje rasprodaje rabljene dječje odjeće i opreme i sl.) a od 2006. godine udruga je krenula u
proizvodnju platnenih dječjih pelena i na taj način spojili su nekoliko stvari – bolju dostupnost platnenih pelena hrvatskim korisnicima, poticaj drugim malim poduzećima da započnu s proizvodnjom platnenih pelena i izvor dodatnih sredstava za udrugu.

Platnene pelene imaju brojne prednosti pred jednokratnima – djetetu su ugodnije i zdravije, sačuvat će okoliš od tisuća tona teško razgradivog otpada (gotovo tonu po djetetu), a u korištenju su jeftinije čak 5000 kuna u odnosu na jednokratne. Kad je god moguće, u Rodi se za šivanje koriste materijali proizvedeni u Hrvatskoj ili bližim zemljama, kako bi se smanjio štetan utjecaj transporta.
Roda potiče upotrebu prirodnih i netretiranih materijala, pa se u ponudi nalaze i pelene od organskog pamuka, bambusa ili konoplje. Platnene pelene “Rodina pusa” šiju se u Zaštitnoj radionici pri Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu.

Radionica zapošljava osobe s invaliditetom, a osnovana je 2006. godine i radi s potporom Varaždinske županije. Zaštitna radionica je 2009. godine dobila nagradu UNDP-a i portala Moj posao za Najposlodavca za osobe s invaliditetom.
Uz ovu socijalnu komponentu pri izboru partnera, u Rodi se vode i drugim principima, proizvodi Rodina poduzetništva trebaju biti vezani uz misiju udruge; aktivnosti udruge trebaju biti jače i vidljivije od aktivnosti poduzetništva; svojim aktivnostima i aktivizmom Roda nastoji održati povjerenje korisnika prvenstveno u udrugu, a kvalitetnim proizvodima povjerenje kupaca u proizvod. Svi etički principi u poslovanju udruge primjenjivi su i u poslovanju Rodina poduzetništva.
Roda je, uz neprestano ulaganje u kvalitetu, raznovrsnost i dostupnost svojih proizvoda, vodeći proizvođač platnenih pelena u Hrvatskoj. Proizvodi se mogu kupiti na Rodinu webshopu i u uredu (Rodino gnijezdo) u Zagrebu. Sav prihod od prodaje proizvoda se koristi za osiguravanje funkcioniranja projekata i programa, društveno korisnih i besplatnih za krajnje korisnike.

 Tekst iz publikacije Poduzetništvo u službi zajednice, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Podijelite s prijateljima