Bliskost i ljubav najvažnije odrednice zdravlja…

Podrška bližnjih, zajedništvo i bliskost, u bilo kojem obliku, podržavaju zdravlje, potiču ozdravljenje, pomažu podnijeti patnju.
Nikada do sada nismo raspolagali s tolikim mnoštvom dokaza koji govore u prilog tome da jednostavne promjene načina života mogu uroditi značajnim poboljšanjem zdravlja i općim zadovoljstvom.

Koliko god da su prehrana, tjelovježba i prakticiranje drugih zdravih navika poželjni, najznačajniji čimbenik zdravlja je ljubav – bliskost i podrška bližnjih, te emocionalna i duhovna preobrazba koje često proizlaze iz njih.
Današnja je medicina još uvijek usredotočena pretežito na tjelesno i mehaničko – lijekove, zahvate, gene, kemiju… Liječnici u sklopu svoje naobrazbe ne uče dovoljno o iscjeljujućoj snazi ljubavi, bliskosti i podrške. Štoviše, te se stvari prečesto zanemaruju i često obezvrjeđuju. Nerijetko je to i zbog nedostatka vremena kojeg liječnik ima na raspolaganju za pojedinog pacijenta.
Ni jedan medicinski čimbenik – niti prehrana, ni pušenje, ni tjelovježba, stres, genetika, lijekovi, kirurški zahvati ili drugo nemaju tako značajan utjecaj na kvalitetu života, incidenciju bolesti i prijevremenu smrt.

Usamljenost i izoliranost, izostanak socijalne podrške na naše zdravlje utječu na nekoliko načina:

  • povećavaju vjerojatnost razvijanja navika kao što su pušenje ili prejedanje koji pak nepovoljno utječu na zdravlje i smanjuju vjerojatnost donošenja blagotvornih životnih odluka, a povećavaju vjerojatnost donošenja onih autodestruktivnih,
  • povećavaju vjerojatnost obolijevanja i prijevremene smrti od različitih uzroka za 200 do 500 %, neovisno o ponašanjima, raznim mehanizmima koji do danas nisu potpuno razjašnjeni,
  • onemogućavaju nam potpuni doživljaj radosti svakodnevnog života.

Sve što pojačava osjećaj izoliranosti nerijetko dovodi do bolesti i patnje. Sve što pojačava osjećaj ljubavi i bliskosti, povezanosti i zajedništva – djeluje iscjeljujuće, potiče ozdravljenje, podržava zdravlje.

Mi u Krugovima prepoznali smo važnost socijalne podrške. Naši volonteri posjećuju naše starije i nemoćne korisnike i nastoje im umanjiti osjećaje usamljenosti i napuštenosti koji pak dovode do depresije i povlače čovjeka u začarani krug bolesti i patnje iz kojeg se teško izlazi. Na radionicama (za žene i za osobe treće životne dobi) nastojimo stvoriti podržavajuće okruženje i povezanost među polaznicima.

Poziv je ovo svima da osvijestimo koliko je važno biti tu za nekoga, imati nekoga, podržavati i njegovati dobre, podržavajuće odnose s drugim ljudima. To je najbolji put ka zadovoljnom življenju i zdravlju.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

Podijelite s prijateljima