Završio/la si ili završavaš fakultet društveno-humanističkog usmjerenja i zanima te kako svoju struku primijeniti u praksi za dobrobit zajednice? Želiš naučiti prenosive vještine i metode rada koje možeš koristiti u području aktivizma, ali i na bilo kojem drugom poslu? Imaš ideju za inovativno rješavanje društvenih problema, a nisi siguran/a kako to ostvariti?

Ako je odgovor na i jedno od ovih pitanja ‘da’, postoji program baš za tebe.

Edukacija ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ namijenjena je mladima između 21 i 30 godine koji su na završnim godinama studija ili su završili fakultet i trenutno nisu zaposleni u struci. Cilj edukacije je ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji će humanistima i društvenjacima omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju socijalne inovacije. Program se prvi puta izvodio u proljeće 2021., a ovo je poziv za drugu generaciju praktičara i praktičarki.

Zanima te kako to izgleda u praksi? Čitaj dalje.

Što ćeš dobiti ovom edukacijom?

  • Usavršavanje postojećih i usvajanje novih metoda rada, pristupa problemima, vještina i znanja u području definiranja problema, istraživanja potreba, socijalnih inovacija, design thinkinga, oblikovanja projekta, izrade poslovnog plana itd.
  • Uz teorijska znanja, imat ćeš prilike i razviti jedinstveni prototip/rješenje odnosno socijalnu inovaciju koja odgovara na goruće društvene probleme u suradnji s timom mladih ljudi koji razmišljaju na sličan način kao i ti
  • Podršku za razvoj socijalne inovacije i nakon završetka programa
  • Priliku za umrežavanje s mladima iz cijele Hrvatske, ali i sa organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom i drugim akterima
  • Izlazak iz zone komfora i aktivan zajednički rad s ljudima iz cijele Hrvatske koje ćeš imati prilike bolje upoznati
  • Aktivnu mentorsku podršku koja uključuje jasnu povratnu informaciju na rad, savjete za poboljšanje i pomoć u oblikovanju socijalne inovacije
  • Potvrdu/certifikat o završetku neformalnog edukacijskog programa

 

Riječima sudionika i sudionica iz prve generacije Programa:

” Prije prijave jedina jasna očekivanja bila su steći znanja o stvaranju/prijavi projektnog prijedloga te mogućnosti financiranja ideje. Nisam imala ideju kako ideju oblikovati. U tom pogledu posebno sam zahvalna što ste puno vremena posvetili i tehnikama za oblikovanje misli, naglasku na imaginaciji, ali i istraživanjima. Tehnike su primjenjive i na svakodnevni život što je također povezano s aktivizmom jer primjećujem promjenu u svome načinu razmišljanja. Prije kad bih hodala gradom, fakultetom – primjećivala bih stvari koje me smetaju, ali ne bih im znala pristupiti iz pozicije traženja rješenja. To svakako smatram najvećom dodanom vrijednošću koju sam stekla kroz ovaj program. ”

” Smatram da je za mene osobno najveća korist ovog programa bila da vidim kako je to zapravo u timu raditi na konkretnom zadatku. Do sada sam radila na fakultetu grupne radove čija je atmosfera bila u potpunosti drugačija od ove u programu. Baš se osjetilo da smo se dobrovoljno okupili oko zajedničke ideje i da smo dijelili istu želju i angažman da radimo na zadatku. Uz to, naravno, prošli smo zajednički kroz svaki segment programa. ”

” Program mi je omogućio izlazak iz komfort zone, što cijelo vrijeme naglašavam, introvert poput mene koji se inače nije javljao, sada je sudjelovao u svemu, preuzimao inicijativu kada je trebalo :) informacije koje sam dobila već sam sada počela koristiti, i tako će biti i dalje. “

 

Kako izgleda program?

– Sudjelovanje je besplatno i sastoji se od 150 sati edukacije koja uključuje teorijska predavanja, individualni i praktični rad u grupama (60 sati – predavanja i praktične vježbe; 90 sati – individualni i grupni zadaci).

– Kako bi se omogućilo sudjelovanje mladih iz cijele Hrvatske, kao i mladih koji imaju poteškoće u kretanju, program će se izvoditi online putem platforme Zoom, uz mogućnost susreta uživo ako za to bude mogućnosti

– Program započinje 28. rujna i završava 17. prosinca 2021. godine.

– Teorijska predavanja odvijaju se utorkom i četvrtkom od 9:30 do 13:30h, uz povremeni tjedan bez predavanja koji je namijenjen grupnom radu. U dogovoru s grupom, moguće je organizirati dodatne termine za konzultacije.

– Predavanja izvode iskusne predavačice iz Inicijative mladih za ljudska prava u suradnji s vanjskim predavačima koji su poznati eksperti za design thinking, komunikaciju, zagovaranje i druge teme te dolaze iz privatnog sektora i civilnog društva. Imena svih predavača bit će objavljena uskoro.

Raspored

 

Modul Br. teme Datum Naslov
1 1.1 28.09.2021. Upoznavanje i uvod u program; Što su socijalne inovacije?
1 1.2 30.09.2021. Životni ciklus socijalnih inovacija i kompetencije socijalnih inovatora
1 1.3 05.10.2021. Socijalne inovacije i civilno društvo – izazovi za ljudska prava u 21. stoljeću
2 2.1 07.10.2021. Kako uspješno definirati problem? – Odabir tematskog okvira za socijalne inovacije
2 2.2 12.10.2021. Učimo raditi u timu: uspostavljanje grupa i metoda suradnje
2 2.3 14.10.2021. Mapiranje ekosistema dionika
2 2.4 19.10.2021. Istraživačke metode i intervjuiranje bazirano na empatiji
Domaća zadaća – istraživanje
2 2.5 28.10.2021. Sinteza istraživanja i definiranje točke gledišta
3 3.1 02.11.2021. Tehnike ideacije
3 3.2 04.11.2021. Metode prototipiziranja rješenja – socijalne inovacije
3 3.2 09.11.2021. Design Thinking: konzultacije
3 Domaća zadaća – stvaranje prototipa socijalne inovacije
3 3.3 23.11.2021. “Social Business model”
3 3.4 25.11.2021. Izvori financiranja za socijalne inovacije
4 4.1 30.11.2021. Socijalne inovacije u projektnom kontekstu. Dizajn projekata.
4 4.2 02.12.2021. Implementacija, praćenje i izvještavanje projekata
5 5.1 07.12.2021. Kako ispričati priču? Storytelling i razvoj ‘pitcha’
5 5.2 09.12.2021. Komunikacijska i zagovaračka strategija za socijalne inovacije
5 Domaća zadaća – priprema pitcha
5 Proba 16.12.2021. Generalna proba pitcheva
Ispit 17.12.2021. Završni ispit – predstavljanje socijalnih inovacija pred vanjskom komisijom

 

Što očekujemo od tebe?

→ Aktivno sudjelovanje na svih 150 sati programa. Dopušteni broj izostanaka na teorijskom dijelu programa je 3 (termina).

→ Spremnost za izlazak iz ‘zone komfora’, evaluaciju vlastitih vještina, znanja i pristupa

→ Spremnost na timski rad odnosno rad u grupi koji će rezultirati zajedničkim rješenjem i koji je ponekad inspirativan i osnažujući, a ponekad stresan

→ Sudjelovanje na završnom ispitu koji će uz teorijsku provjeru uključivati i prezentaciju rješenja/socijalne inovacije pred stručnim žirijem

→ Izraženi interes za doprinos zajednici i razvoj kreativnih rješenja za opće dobro

 

Koji su kriteriji prijave?

Na edukacijski program ‘Praktičar socijalnih inovacija’ možeš se prijaviti ako:

✔ imaš do 30 godina

✔ završio/la si ili završavaš fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija). Prednost imaju nezaposlene osobe koje su završile studij.

✔ nisi zaposlen/a u struci na ugovor o radu (radiš izvan područja za koje si se obrazovao/la)

✔ možeš pohađati predavanja u terminima navedenima u rasporedu programa

 

Kako se prijaviti?

Rok prijave na program je 19. rujna u ponoć

Informacije o izboru sudionika bit će poznate između 22.  i 24. rujna. Broj sudionika je ograničen, uz napomenu da će se program ponovno izvoditi u narednim semestrima.

Prijavi se ovdje

Pitanja o programu možete slati na email: croatia[at]yihr.org

 

Još se dvoumiš? Pogledaj što imaju za reći neke od polaznica iz prve generacije praktičarki socijalnih inovacija:

i

i

 

Prati nas na društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr/

Twitter: https://twitter.com/yihr_croatia

 

Ovaj program dio je projekta Social Innovators, čiji je cilj utjecati na lakše zaposlenje mladih koji su stekli obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te promovirati zapošljavanje u udrugama kao mjestima gdje mladi mogu naučiti nove vještine i znanja i kao atraktivnog okruženja za rad, učenje i održiv doprinos zajednici. Osim toga, projektom želimo potaknuti razvoj socijalnih inovacija.

Projekt u Hrvatskoj koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), a projekt, kao i edukacijski program se odvija još i u Sloveniji i Bugarskoj, uz podršku ekspertnih partnera iz Norveške.

 

Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.

 

Tekst preuzet s linka: http://yihr.hr/hr/poziv-za-drugu-generaciju-prakticarki-i-prakticara-socijalnih-inovacija-prijavi-se/

Podijelite s prijateljima