Odgovor na pitanje, jesi li dobro, često nije lako ni jednostavno dati: ponekad je složen, ponekad je neprikladan, ponekad je pitanje postavljeno u krivi trenutak ili bez namjere da se sasluša. A ponekad, zbog svega što nam se istovremeno događa – jednostavno ne znamo. U redu je ne znati što nam se događa – uvijek se možemo javiti po pomoć.

Psihološka podrška

Važnost psihološke podrške je velika, jer zbog trenutačnih kriznih okolnosti osjećamo negativne emocije poput: straha i stresa. Neizvjesnost i nesigurnost smanjuju našu produktivnost i kvalitetu života, a svoje strahove i razmišljanja vrlo lako prenosimo na svoju okolinu. Psihološka podrška će omogućiti bolje mentalno zdravlje pojedinca, a samim tim i šire zajednice.

Preuzmite kormilo svog života u svoje ruke

Ako gledate kako se ponašamo u krizi, većina sve svoje resurse usmjerava na to da krizu istrpi, odnosno preživi. Trudite se biti što čvršći dok kriza ne prođe. Očekujete da ćete se prolaskom krize opustiti. Očekujete da će se ta energija unutar tijela ispuhati i da ćete se osjećati bolje. Upravo zbog toga se energija koju donose emocije može nakupljati u našem organizmu. Ako se radi o duljem vremenskom razdoblju dešavanja krize, to može donijeti više štete nego koristi. Vjerojatno ste kod sebe ili drugih ljudi doživjeli povišeni krvni tlak u stresnim situacijama. Ponekad se stres manifestira izmijenjenim ritmom spavanja, pa vam treba više ili manje sna nego do tada, ili teže zaspite ili se često budite noću. Sve su to simptomi energije koja vam se nakuplja unutar organizma jer vas priprema za akciju, a izostaju točne i jasne upute koja bi aktivnost bila najbolja u tom trenutku. Zato je jako važno osvijestiti i naučiti kako upravljati tom energijom. Naučiti kada je i kako otpustiti. Tako ćete preuzeti kormilo svog života u svoje ruke. Emocije su s jedne strane ogromno blago jer vas motiviraju. Ipak, ako ih ne osvijestite i ne kanalizirate tu energiju u pravom smjeru, mogu postati jako veliki uteg.

Podijelite s prijateljima