Povijest i razvoj

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom pravni je slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj pod nazivom „Ivančica“, osnovane još daleke 1946. godine. Radionica se i danas nalazi u sastavu ustanove te je značajno doprinijela razvitku zaštitnog zapošljavanja.

URIHO je isto tako pravni slijednik nekadašnjeg poslovnog sustava pod nazivom DIOZ koji je nastao 1978. godine udruživanjem tadašnjih samostalnih zaštitnih radionica: DES-a za gluhe i nagluhe osobe, Ivančice za kronično oboljele osobe, OSVIT-a za invalide rada i ZIRI-a za tjelesne invalide te osoba sklonih asocijalnom ponašanju. Navedeno poduzeće, temeljem ugovora o preoblikovanju i spajanjem 10 društava 1996. godine mijenja svoj naziv u URIHO, ustanovu za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem, a njezini osnivači bili su Grad Zagreb i Hrvatski savez gluhih i nagluhih.

Djelatnost URIHO-a uključuje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te je važna za cjelokupno društvo. Ustanova danas zapošljava nešto više od 500 djelatnika od čega oko 60% čine osobe s invaliditetom. Zaštitno zapošljavanje odvija se u okviru gospodarskih grana za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak.

URIHO je prva zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja posjeduje ISO standard. Certifikat za sustav upravljanja kvalitetom EN ISO 9001:2008 potvrđuje usklađenost URIHO-a sa strogim svjetskim standardima kvalitetne poslovne organizacije. Ovim certifikatom definiran je sustav upravljanja kvalitetom, odgovornost poslodavca, upravljanje resursima, realizacija proizvoda, mjerenja i analize. Za kupce URIHO-vih proizvoda i usluga, i za njegove zaposlenike, uvođenje ISO standarda znači kontinuirano unapređenje kvalitete rada, inovativnosti i fleksibilnosti.

U travnju 2009. godine ustanova je otvorila vrata prvog Radnog centra u Hrvatskoj koji predstavlja novi oblik rada s osobama s invaliditetom. Osnovna uloga Radnog centra je priprema osoba s invaliditetom za svijet rada, dok su korisnici osobe s invaliditetom koje imaju određeni stupanj stručne osposobljenosti, ali iz određenih razloga, od kojih je najčešći dugotrajna nezaposlenost, nisu u mogućnosti izravno se uključiti u svijet rada. Radni centar dosad je za rad osposobio 217 korisnika.

Virtualna radionica započela je s radom 2011. godine, a ovdje se dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom putem standarda profesionalne rehabilitacije osposobljavaju za rad u administrativnim, komercijalnim i financijsko računovodstvenim zanimanjima. Kroz projekt financiran iz IPA pretpristupnih fondova EU do sad je prošlo 125 korisnika.

Projekt ustanove koji se odnosi na osposobljavanje za rad čistačica i pomoćnih kuharica započeo je 2019. godine s radnim imenom „Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost“. Financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a dosad je za navedena zanimanja osposobljeno 55 korisnika.

Najnoviji EU projekt, započet 2020. godine pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje: osiguravanje pristupačnosti nestrukovnog obrazovanja“ najbolje je ocijenjen od strane evaluatora. Projekt se temelji na suradnji tri profila stručnjaka iz sedam europskih zemalja, a URIHO je koordinator. Predviđeno trajanje je 32 mjeseca, odnosno od 1. studenog 2020. do 30.lipnja 2023.

 

Virtualna radionica

U prosincu 2010. godine URIHO – v projekt „Uvođenje modela virtualne radionice / vježbeničke tvrtke za dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom s ciljem povećanja njihove zapošljivosti“ osvojio je prva bespovratna financijska sredstva iz IPA predpristupnih fondova Europske Unije. Partneri u provođenju ovog projekta bili su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb, a važan suradnik na projektu bio je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. Nakon završetka ovog jednogodišnjeg projekta, Virtualna radionica / vježbenička tvrtka je nastavila s radom kao integralni dio URIHO-vih rehabilitacijskih programa. U suradnji s partnerima i suradnikom osigurana je održivost ovog modela profesionalne rehabilitacije s namjerom diseminacije (širenja) i na druge dijelove Hrvatske.

Virtualna radionica “RADIMO – UČIMO” d.o.o.
Adresa: Gundulićeva 18, 10 000 Zagreb
Telefoni: 01/6430 – 005 / 01/6430 – 041
E-mail: [email protected]

 

Proizvodnja i prodaja

Vaše potrebe za profesionalnom radnom odjećom pratimo traženim materijalima i veličinama.

Označavanje odjeće i rublja vršimo vezom ili štampanjem.

Odjeća koju proizvodimo vrlo je udobna jer je od odgovarajućih materijala, krojena je prema potrebama struke, a svojim izgledom ističe ugled djelatnika.

Našom ponudom omogućujemo Vam prepoznatljivo ime i izgled.

 • radna odjeća za medicinsko, turističko i ugostiteljsko osoblje
 • radne odore za vojsku i policiju
 • posteljno rublje, stolnjaci, nadstolnjaci, ubrusi, ručnici
 • sve vrste zastava
 • usluge vezenja i šivanja
 • modna konfekcija
 • kitničarstvo, pletenje odjevnih predmeta

Odjeća namjenjena:

 • recepcionarima
 • konobarima
 • sobaricama
 • kuharima
 • pomoćnom osoblju
 • Program za zdravstvo
 • Program za djelatnike na održavanju

Vrhunski dizajnirano, izrađeno od ekološki prikladnih materijala, izvedeno s udjelom kreativne ručne dorade:

 • navlake
 • plahte
 • spavaćice
 • sobni ogrtači
 • stolnjaci, nadstolnjaci, salvete
 • kuhinjske krpe

Za opremanje operacionih sala, ugostiteljskih i turističkih objekata.

 

Najbolje sportsko društvo osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Svojevrsni zaštitni znak URIHO-a po kojemu je ustanova prepoznata i izvan granica Lijepe naše svakako je Športsko društvo osoba s invaliditetom URIHO koje je osnovano 1998., a obuhvaća sljedeće sportove; pikado, viseća kuglana, šah, stolni tenis, mali nogomet, belot i kuglanje. Članovi športskog društva sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima i turnirima. Već tradicionalno gostuju u Njemačkoj i Austrija, gdje boje Ustanove brane članovi športskog društva URIHO.

Društvo aktivno sudjeluje i na športskim natjecanjima na državnoj razini u pikadu, visećoj kuglani, šahu i kuglanju. Više puta proglašavani su najboljim športskim društvom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a pojedinačno i ekipno osvojeno je stotinjak medalja, pehara, plaketa, zahvalnica i priznanja.

 

Tekst i fotografija preuzeti s: www.uriho.hr

Podijelite s prijateljima