Zadruga Ruke (Hrvatska)

Udruženje „Baranja“ iz Bilja krajem 2009. godine osnovalo je socijalno poduzetničku zadrugu „Ruke“ kroz projekt „Ekonomsko osnaživanje žena ruralnih područja“ koji je financiran sredstvima Svjetske banke. Baranja je ruralno područje s velikom stopom nezaposlenosti te prilično nepovoljnom obrazovnom strukturom. Kroz projekt 50 žena je educirano za plasteničku proizvodnju povrća te je nabavljeno 25 obiteljskih tunelskih plastenika s UV folijom koji su putem Zadruge dodijeljeni na korištenje zadrugarima i kooperantima. Danas nezaposlene žene, žene žrtve nasilja, samohrane majke, žene iz višečlanih obitelji s primanjima nižim od 1.000 kn po članu obitelji, na 2.500 četvornih metara plasteničke površine uzgajaju sezonsko povrće (paprike, rajčice, krastavce i luk) koje prodaju na tržnici u Belom Manastiru, Dardi, ali i na kućnom pragu. Ideju o pokretanju Zadruge inicirala je organizacija civilnog društva koja je provodila različite programe prevencije nasilja nad ženama, a zlostavljanima pomagala da dobiju svu potrebnu pomoć pri nadležnim institucijama. Projekt osnaživanja žena dobio je i svoj nastavak kroz financijsku podršku od strane programa IPA – Razvoj ljudskih potencijala i podršku Evangelističke crkve iz Osijeka, u sklopu kojeg su 22 žene uspješno završile verificiran program obrazovanja za proizvodnju mljevene začinske paprike. Uz to, nabavljeno je dodatnih 10 plastenika od 100 četvornih metara i jedan površine 200 četvornih metara koji ima instaliran sustav grijanja, a služi i za praktičnu nastavu (plastenici su postavljeni na ustupljenom crkvenom zemljištu u Bilju). Razvijen je i brend „Baranjka“ koji će koristiti proizvođači paprike za plasman svog proizvoda. U zadruzi danas djeluje 11 zadrugara i 9 kooperanata koji samostalno odlučuju što će proizvoditi, a samostalno se brinu i o plasmanu proizvoda. U planu je da se dio dobiti koji nastane razvojem ovakvog poduzetničkog djelovanja usmjeri na financiranje novih projekta i pomoć za zapošljavanje i osnaživanje pripadnika/ica marginaliziranih skupina (Petričević, 2012).

 

Eko BaG (Srbija)

„Eko BaG“ je udruženje građana osnovano u travnju 2010. godine kao logičan nastavak projekta „Potpora procesima zapošljavanja i osnivanje društvenog poduzeća za uporabu otpadnog materijala“ financiranog od strane Grada Beograda u iznosu od 26.000 EUR. Osnovni je cilj eko – društvenog poduzeća zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena kroz uporabu specifičnih otpadnih materijala. Trenutno je zaposleno 6 žena različitih prethodnih kvalifikacija koje su prošle šestomjesečnu obuku za šivanje specifičnog otpadnog materijala koji se koristi u proizvodnji. U šivaćoj radionici (prostor je osiguran od strane Općine Vračar) proizvode se razni predmeti (torbe, novčanici, vrećice, torbice i slični proizvodi) od PVC platna koje se koristi u reklamnim kampanjama, a u Srbiji zbrinjavanje tog materijala predstavlja veliki okolišni problem, čime sami proizvodi imaju dodatnu vrijednost. „Eko BaG“ svoj uspjeh duguje i izvrsnoj vidljivosti u javnosti. Priču o društvenom poduzeću objavile su državna televizija, lokalne TV postaje u Srbiji i BiH, B92, Studio B, razni tiskani mediji poput „Poslovne ideje“ i drugih (Petričević, 2012).

 

Elpendu (Italija)

„Elpendu“ je konzorcij socijalnih zadruga (23 članice). Prema statutu to je „organizacija koja za cilj ima povećati zajednički interes u poboljšanju kvalitete življenja i društvene integracije kroz povezivanje različitih poslovnih i društvenih inicijativa“. Provodi projekte u Francuskoj, Finskoj, Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Grčkoj, Nizozemskoj, itd. Uz to, članica je i koordinatorica Europske socijalne zadruge ESCOOP koja obuhvaća različite europske zemlje. „Elpendu“ provodi različite aktivnosti: dizajnira i implementira inovativne pilot projekte na području socijalne skrbi, društvene i radne integracije marginaliziranih skupina; provodi istraživanja na području socijalne skrbi; promovira, organizira i implementira različite konferencije, studijska putovanja, istraživanja s ciljem poboljšanja kvalitete življenja i društvene integracije. Recentni projekti koje provodi „Elpendu“ (kao nositelj ili partner) usmjereni su prekvalifikaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u poljoprivredi, certifikaciji raznih kurikuluma za obrazovanje društveno marginaliziranih skupina, „on the job“ obrazovnim programima, itd. (Petričević, 2012).

 

tekst preuzet u potpunosti  iz diplomskog rada: Martin Gepert: Društveno poduzetništvo i poduzetnički plan na primjeru proizvodnje aronije: Međimursko veleučilište u Čakovcu 2017. godina

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima