Ponekad prijatelji ili obitelj imaju druge planove i ne mogu nam se pridružiti u izlasku koji smo priželjkivali, ali to nikako ne znači da bismo od njega trebali odustati.

Umjesto da očajavamo, možemo iskoristiti prigodu koja nam se ukazala i uživati maksimalno u činjenici da smo sami sa sobom, svojim mislima i željama. Uostalom, tako nećemo morati raditi kompromise i moći ćemo raditi ono što stvarno želimo u tom trenutku, bez prilagođavanja tuđim preferencama i prioritetima.

Tipične izlaske koje bismo isplanirali s prijateljima vrlo lako možemo pretvoriti u nezaboravno provedeno vrijeme sa samim sobom, potrebno je samo promijeniti perspektivu i razbiti početnu nelagodu. Ako mislite da to nećete moći lako savladati i da će vam biti neugodno, možda vas ovi prijedlozi razuvjere.

Odlazak u šumu ili park

Možda se nikad niste odvažili otići sami u šetnju šumom jer ste se bojali da se nećete osjećati dovoljno sigurno ili da ćete cijelo vrijeme biti napeti jer vas okružuje tajanstvena tišina. Upravo vam ta tišina i samoća mogu pružiti iskustvo najbolje i najpotpunije šetnje prirodom ikada ako uočite sve njezine prednosti. Usredotočeni samo na svoje korake, disanje, osvježavajuć zrak na vašem licu i ljepote prirode koje vas okružuju osjetit ćete smirenost kakvu već dugo niste. Možete sa sobom ponijeti i bilježnicu pa nadahnuti zovom i ljepotom prirode zapisati pokoju misao na klupi.

Odlazak u kino

Solo odlazak u kino vjerojatno vam zvuči kao loša ideja, sigurno će svi misliti da ste usamljeni, da vam je prijateljica otkazala ili pak da uopće nemate prijateljicu. Sto i jedna bojazan i nelagoda koje vam se vrte po glavi mogle bi postati prošlost jednom kada shvatite da možete otići pogledati horor za koji nitko iz vašeg društva nema dovoljno hrabrosti ili plakati na svaku emotivnu scenu bez zabrinutosti hoće li vašem društvu to biti pretjerano. Još vam pritom nitko neće krasti kokice. Dojam gledanja filma u kinu potpuno je drugačiji od onog kod kuće, a ako je kino poluprazno, moći ćete zamišljati da ste na pretpremijeri upriličenoj samo za vas.

Odlazak u lijepi kafić

Već dugo želite otići u onaj novi slatki kafić o kojemu svi pričaju, a nikako da netko od prijatelja uhvati vremena otići s vama? Nikakav problem, odvedite na kavu ili čaj sami sebe. Da, vjerojatno ćete i u ovoj situaciji pomisliti da svi gledaju samo vas i žale vas jer ste usamljeni, ali možda je upravo obrnuto. Možda vam zapravo i zavide jer im u društvu u kojemu sjede i nije pretjerano ugodno. Ako vam je ipak pomalo nelagodno, uvijek možete slušati glazbu ili neki podcast ili čitati knjigu. No pokušajte ipak uživati u upijanju okoline, uređenja prostora i suptilnom promatranju ljudi koji su oko vas.

Šetnja gradom

Odvažite se i samostalno istražite mjesta u gradu na koja zalazite rijetko ili pak nikad. Naravno da se to odnosi i na samostalna putovanja, ali ako vas lutanja bez prisutnosti poznatih lica pomalo ispunjavaju nelagodom, vlastiti je grad sasvim dovoljan pothvat za početak. Ionako s prijateljima često uvijek odlazimo na ista, već provjerena mjesta pa ćete sasvim sigurno imati dovoljno materijala za istraživanje. Moći ćete sami odrediti svoj tempo, zastati na svakom kutku koji vas privuče i otkriti neke skrivene dragulje koje sasvim sigurno ne biste vidjeli da ste s prijateljicom vašom uobičajenom rutom otišle u kafić u kojemu ste redovne gošće.

Napisala: Nikolina Hajnić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima