Samogovor ili komunikacija sa samim sobom svakodnevica je ljudskog života kojoj mnogi ne pridaju važnost ili je uopće nisu svjesni. Riječi koje izgovaramo samima sebi ili kojima opisujemo sebe u društvu imaju podjednak utjecaj na naše “nesvjesno”, kao i riječi koje su nam upućene od strane slučajnih prolaznika, kolega, prijatelja, obitelji. No, ipak vrlo lako zamjerimo drugoj osobi ili joj prebacujemo “ružnu riječ” koju nam je uputila. Zašto pak onda ne analiziramo i riječ koju smo uputili samima sebi?

Riječi su snažno i moćno oruđe koje oblikuje našu ličnost, rangira našu vrijednost i ograničava naše mogućnosti i odnose s drugima. Sigurno ste se barem nekada pronašli u situaciji kada niste bili zadovoljni svojim izgledom, svojim postupcima ili svojim karakterom te ostatak dana proveli u crnim mislima prebacujući sebi sve svoje dosadašnje neuspjehe.

 Većina ljudi nije svjesna koliko često i u kojoj mjeri sebe okrivljuje, spotiče, omalovažava ili u potpunosti odbacuje. Najčešči uzroci toga su: manjak samopouzdanja radi neugodnih iskustava proživljenih u djetinjstvu, želja da živimo “savršenim” životom te strogo samokažnjavanje kada odstupamo od idealnog, perfekcionizam u poslu i obavljanju svakodnevnih zadataka, uspoređivanje s tuđim (nerealnim) fizičkim izgledom i mnogi drugi. Glavni i svima zajednički pokretač negativnog samogovora leži u pretjeranim očekivanjima i s time povezanim manjkom nježnosti i blagosti prema sebi.

Razgovor sa samim sobom moćan je alat koji možemo iskoristiti kako bi poboljšali svoj život ili ga, nažalost, učinili težim i kompliciranijim. Ono što si govorimo u tišini vlastitog uma može nas preplaviti tjeskobom, brigom i mržnjom ili nas pak može voditi ka ostvarenju ciljeva, psihičkom blagostanju i unaprijeđenju kvalitete vlastita života.

Kako bismo promijenili ovu suvišnu negativnost u nešto pozitivno potrebno je prvo stvoriti svijest o riječima koje si upućujemo , odnosno čuti ih i osvijestiti njihovo značenje. Jednom kada postanemo svjesni svojih automatskih misli, možemo početi raditi na njihovoj transformaciji.

Savjeti o poboljšanju kvalitete života kroz pozitivniji samogovor:

  1. Ne izgovarati riječi (samome sebi ili u društvu) koje na bilo koji način umanjuju tvoju vrijednosti, vrijeđaju tvoju inteligenciju, sposobnosti ili fizički izgled.
  2. Započeti s neizgovaranjem tih riječi na glas, a potom se postupno rješavati i onih koji su u našim mislima.
  3. Nadalje, pažljivo birati riječi kojima se opisuješ i predstavljaš drugima. Zapamti da tvoj odnos prema sebi daje drugima primjer i “pravo” da se tako odnose prema tebi.
  4. U lošim trenutcima, danima i neuspjesima ostati razuman/na, blag/a i utješan/šna prema sebi. Tada osvijestiti što je dobro i pozitivno, a za negativnu stranu problema rješenje pronaći korak po korak. Pokušati ostati smiren/a, ako treba isplakati se i oprostiti sebi.

Svaku naviku teško je iskorijeniti iz života i nikada ju ne ponoviti, pa tako i ovu. Ne brinite ako se suočite s težinom ove promijene i ako ipak s vremena na vrijeme popustite svom mozgu i negativna misao vas obuzme. Trudite se brinuti o riječima koje ispunjavaju vaše dane i kojima obasipate vlastito biće. Također, ne zaboravite pažnju usmjeriti i na riječi koje vi upućujete drugima!

“Kada bismo shvaćali snagu svojih misli, pažljivije bismo ih čuvali. Kada bismo shvaćali ogromnu snagu svojih riječi, radije bismo šutjeli, nego o mnogočemu govorili negativno. Svojim mislima i riječima kreiramo svoje slabosti i snage. Naša ograničenja i radosti počinju u našim srcima. Uvijek imamo mogućnost negativno zamijeniti pozitivnim.” – Betty Eadie

Napisala: Nina Kotlar

Fotografija: Unspash

Podijelite s prijateljima