U javnosti postoji posve kriva percepcija da privatni posao osigurava lagodan život…

Upustiti se u poduzetničke vode nije nimalo jednostavno. To prije svega podrazumijeva mukotrpan rad i predanost i spremnost na preuzimanje rizika i mogući gubitak.
Najvažniji korak u pokretanju vlastitog posla i samozapošljavanju je dobra ideja i sredstva (početni kapital) za realizaciju.
Većina osoba koja pokreću vlastiti posao vođena je željom da ostvare slobodu i neovisnost u radu i odlučivanju, kreiranju i upravljanju vremenom i svojim sposobnostima.
Mnoge poduzetnike potiče želja da rade posao koji vole, da rade ono u čemu su dobri i što je njima važno.
U poslu, gotovo u pravilu, uspijevaju oni koji imaju jasnu viziju onoga što žele i koji su odlučni ostvariti ju. Vizija, je pokretačka snaga, zamašnjak.Kanban, Work, Work Process, Organize
U privatnom poduzetništvu važno je biti fleksibilan i djelovati usprkos preprekama, strahovima i neminovnim padovima. Uvijek treba gledati prema prilikama, stvarati ih, tražiti i pronalaziti, uvijek se pitati što još mogu učiniti, fokusirati se na rješenja. Nemali broj puta to znači raditi prekovremeno, raditi bez naknade, ulagati dodatne napore, zaduživati se, doživjeti neuspjeh. S druge strane, nezamjenjiv je osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti nakon uspješno obavljenog posla, osjećaj vlastitog ostvarenja i uspješnosti.

Osjećate li da ste u svom poslu došli do svojevrsnog maksimuma i da je u vašem razvojnom smislu najlogičnije upustiti se u vlastiti posao – budite spremni na uspone i padove i sve navedeno u ovom tekstu i nikako ne računajte na brzu zaradu i lagodan život.

Ukoliko su vam početna sredstva problem raspitajte se o fondovima iz Europske unije i nacionalnim programima za poticanje zapošljavanja i privatnog poduzetništva. Uvjeti za dobivanje ovih sredstava su registracija vlastite tvrtke i dobar poslovni plan koji nadležna komisija ocjenjuje i za koji se potom (ne)odobravaju sredstva.

I zasučite rukave…

Preuzeto s: www.prakticanzivot.com

Fotografije: Pixabay

Podijelite s prijateljima