U sklopu projekta “Iz kulture u poduzetništvo”, u Gareš’kom kulturnom centru šiva se, naručuje i planira nove isporuke. Naime, stigle su i prve narudžbe te se marljivo kroje i šivaju strmečki prsluci. U planu je i šivanje platnenih vrećica, maskica te oblačenje lutkica u divna narodna ruha.

Donosimo malo više informacija o prslucima i tradiciji nošnja koje su trenutno u pripremi.

Strmec je naselje koje pripada gradu Sveta Nedjelja,  a na tom području djeluje sedam kulturno-umjetničkih društava: KUD «Antun Mihanović» Bestovje, KUD «Zvonko Lenard-Pikić» Rakitje, KUD “Mala Gorica” Mala Gorica, KUD «Sveta Nedelja» Sveta Nedelja, KUD «Strmec» Strmec, KUD «Kerestinec» Kerestinec, Društvo prijatelja «Sloga» Brezje te Udruga svetonedeljskih mažoretkinja i Kuburaško društvo «Gromovnik» Sveta Nedelja.

I ženska i muška narodna nošnja ima na svetonedeljskom području dugu tradiciju i neke specifičnosti. Nošnja je privlačna i nacifrana, osobito gornji dijelovi, a prevladava crvena boja. Šije se od narodnog platna, a nekad se i u ovom kraju uvelike uzgajala konoplja i lan. Sve do 60-ih godina 20. stoljeća radili su i narodni tkalci na tkalačkim stanovima ili krosnama, što se danas može vidjeti tek u muzejskim zbirkama ili se demonstrira na narodnim svečanostima.

Glavni dijelovi muške narodne nošnje bili su gaće i rubača, a ženske oplećek, rubača-celača i fertun. KUD-ovi također njeguju tradiciju očuvanja izrade specifičnog nakita ovog kraja. Specifičnost, možda i najvredniji dio svetonedeljske nošnje je raskošna ženska ogrlica ili kraluš (kraluž). Ovdje se pojavljuje od početka 19. stoljeća, a djevojke i žene nose kraluš u svečanim prigodama. Nosi se uz vrat na kraglin, obično je od bijele nabrane čipke, s raznim ornamentima u boji. Nizanjem staklenih ili koraljnih sitnih perli na osnovu od 8 vlasi ili niti bijelog konjskog repa, ili u novije doba od plastike, dobivaju se nacifrani ornamenti, obično na kare, šlinge i frke. Kraluš najčešće koristi crvenu boju, ali i trobojnicu (crven, bijeli, plavi). Oko vrata žene kraluš je otraga vezan crvenom satenskom vrpcom.

 

Tekst preuzet s: http://www.visitzagrebcounty.hr/mjesta/sveta-nedelja/uvod/; www.svetanedelja.hr/narodna-nosnja-c3

Fotografije: prostor i nošnje Gareš’kog kulturnog centra

 

 

IMG-20210503-WA0001 IMG-20210503-WA0002

IMG-20210503-WA0003

IMG-20210503-WA0004

IMG-20210503-WA0005

Podijelite s prijateljima