Mladost i solidarnost…

Agencija za mobilnost i programe EU u hotelu Westin organizirala je svečanu konferenciju povodom službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018.-2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Riječ je o društveno korisnim projektima za zajednice i građane diljem Europe. Mladi će kroz program graditi (svoje) zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na trenutne društvene izazove.

Ova konferencija dala nam je uvid u program i otkrila njegovu viziju i misiju. Kroz sajam volontiranja predstavljeni su primjeri dobre prakse te prikazan pozitivan učinak koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. Na konferenciji je dodijeljena nagrada za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih kao i priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima.

Europske snage solidarnosti se nadovezuju na volontersku komponentu programa Erasmus+ (Europska volonterska služba) koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu projekata stručnog rada i projekata solidarnosti. Financijska omotnica iznosi 340 milijuna eura za Europske snage solidarnosti i jačanje njihove pravne strukture kako bi 100 000 mladih moglo sudjelovati u njima do kraja 2020.

Komisija je već iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti nakon 2020. s proračunom od 1,26 milijardi EUR kako bi se omogućilo da oko 350 000 mladih sudjeluje u aktivnostima solidarnosti.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

 

 

Podijelite s prijateljima