Dobro je poznato da vrijeme ima veliki utjecaj na organizam u cijelosti, klimatske promjene koje obilježavaju prijelaz iz ljeta u jesen zahtijevaju prilagodbu našeg tijela na promjenjivo i hladno vrijeme. Svjedoci smo sve većih temperaturnih oscilacija koje predstavljaju šok i za mlad i zdrav organizam, a osobito za stariju populaciju čije tijelo tromo u prilagodbi.

Sve to može dovesti do više ili manje izraženog „jesenskog bluesa“ koji se manifestira umorom, glavoboljom, nesanicom, otežanom koncentracijom, promjenjivim raspoloženjem i nedostatkom energije.

Što možemo učiniti kako bismo očuvali dobro raspoloženje i formu u jesensko vrijeme?

Na raspolaganju nam je više načina održavanja vedrog raspoloženja i dobre forme, ali najdostupniji načini su prilagodba prehrane i fizička aktivnost .

Jesenski plodovi-riznica zdravlja i energije

Prehrana koja prati promjene u prirodi služi kao kvalitetan temelj uspješne prilagodne tijela i psihe. Manjak  energije i bezvoljnost su najčešće uzročno-posljedično povezani, a kako bi im doskočili valja odabrati plodove bogate škrobom i vitaminima B skupine. Kao brz izvor energije najbolje je izabrati kukuruz ili kestene, nisko masne predstavnike namirnica koje daju energiju.

Jabuke i kruške sadrže prirodni šećer fruktozu i bogatstvo neprobavljivih vlakana stoga ne uzrokuju snažne oscilacije razina šećera u krvi. To ih čini idealnim jesenskim međuobrokom za osobe izložene pojačanom stresu i psihofizičkim naporima.

Osim što je vrijedna sirovina za opojno vino, grožđe je i ukusna namirnica tijekom jesenskih mjeseci. Grožđe je izvrstan izvor vitamina C i mangana.

Jedan od ponajboljih izvora vitamina C  je važan za poboljšavanje imuniteta je i paprika koja sadrži čak četiri puta više vitamina C nego naranča. Paprika je ujedno i odličan izvor antioksidansa beta-karotena koji tijelo po potrebi pretvara u vitamin A.

Priroda u jesen-veselje za svakoga

Jesen je idealno godišnje doba za odlazak u prirodu ili šetnju po parkovima. Šetnja prirodom izliječiti će loše raspoloženje. Samo dvadesetak minuta u prirodi će biti dovoljno da se napunimo pozitivnom energijom i oraspoložimo.

Šetnja će osigurati dnevnu potrebu:

  • sunčeve svjetlosti
  • svježeg zraka
  • poboljšati biološki ritam sna
  • regulirati ritam disanja
  • normalizirati tlak
  • regulirati rad srca
  • poboljšati cirkulaciju.

Fotografija:Unsplash

Tekst preuzet:www.misszdrava.hr

Podijelite s prijateljima