Visoka osjetljivost prema istraživanjima ima neke svoje ‘sastojke’. Stručnjakinja za visoko osjetljive pojedince, Elaine N. Aron, sažela je te elemente u akronim ‘DOES’.

‘D’ znači dubinsku obradu informacija. Visoka osjetljivost, kao obilježje osobnosti, temelji se na sklonosti dubinskoj obradi informacija. U jednoj studiji utvrđeno je da kod visokoosjeltljivih osoba dolazi do pojačane aktivnosti u dijelu mozga nazvanom insula, odnosno moždanom otoku koji integrira trenutačne spoznaje o unutarnjem stanju i emocijama, položaju tijela i vanjskim zbivanjima. Neki su insulu čak prozvali ‘sjedištem svijesti’. To bi se i očekivalo kod osoba koje su svjesnije svega što se zbiva izvana i iznutra.

‘O’ znači overstimulation, odnosno prekomjernu stimulaciju osjetila. Visoko osjetljivi pojedinci zamjećuju i  najmanju sitnicu u određenoj situaciji, čak i ako je ona složena (potrebno je upamtiti mnogo elemenata), intenzivna karaktera (bučna, prenatrpana, itd.) ili preduga trajanja (dvosatno putovanje s posla ili na posao). Negativna strana ove osobine jest da se zbog prekomjerne stimulacije visoko osjetljivi pojedinci brzo iscrpljuju te im to izaziva stres i nastoje izbjegavati prenaporne situacije.

‘E’ znači empatiju. Visoko osjetljivi pojedinci su ujedno i vrlo emocionalno reaktivni, odnosno empatični. To je ponovno povezano s pojačanom aktivnošću dijela mozga koji se zove insula, ali i zrcalnih neurona zaduženih za empatiju. Jedno istraživanje je pokazalo da visoko osjetljivi pojedinci više no ostali reagiraju kada gledaju fotografije lica s izraženim emocijama bilo koje vrste.

‘S’ znači sensing the subtle ili osjetljivost na suptilne pojedinosti. Visoko osjetljivi pojedinci primjećuju suptilne pojedinosti koje promiču drugima. Ova sposobnost primjećivanja sitnih pojedinosti može se pokazati korisnom na iznimno mnogo načina, od toga da može postati izvor jednostavnih životnih užitaka do toga da može omogućiti  strateško smišljanje odgovora na temelju neverbalnih znakova kojima sugovornici (koji ih nisu svjesni) otkrivaju svoje raspoloženje ili druge osobine.

Još uvijek niste uvjereni u to da visoka osjetljivost može biti prednost? Slijedi još članaka i videa.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima