Ne možemo uvijek biti dobre volje i nasmijani i imati rješenje za sve probleme i odgovore na sva pitanja.

No ono što možemo, a i trebali bismo jest pomoći sami sebi u tim trenucima i imati uz sebe spremnu kutiju za prvu pomoć, ali onu emocionalnu.

U situacijama kada nam je teško, izbačeni smo iz svojih uobičajenih tračnica, suočeni s nečim stresnim, zahtjevnim ili izazovnim, ključno je imati brzinsku pomoć koja neće u trenu riješiti sve brige, ali sasvim će nas barem malo utješiti, razvedriti i pomoći nam da se prisjetimo koliko vrijedimo i što zapravo možemo.

Sitnice koje nekome drugome vjerojatno neće značiti ništa, ali nama će značiti sve pa i više od toga – to je ono što vam treba u vašoj kutiji za emocionalne hitne slučajeve.

Što vam je potrebno za kreiranje vlastitog pribora za emocionalni spas?

Glavni uređaj za spašavanje neka vam bude mobitel. Ionako je uvijek uz nas i često nam je u rukama, možemo ga onda pretvoriti u svoje osnovni spasonosni lijek.

Na vrh playliste stavite svoju omiljenu pjesmu ili pjesmu povezanu s trenutkom koji vam je puno značio i posebno vas usrećio. U bilješke spremite i čuvajte poruke u kojima su vam vama dragi ljudi napisali koliko im značite. Na pozadinu mobitela stavite fotografiju trenutka koji vam je obilježio život, fotografiju djeteta, druženja s prijateljicama, vašeg zaigranog kućnog ljubimca – bilo što za što znate da će vam izmamiti barem tračak osmijeha na lice, čak i onda kada vam je najteže.

Spremite i glasovne poruke vama dragih ljudi, a možete čak otići i korak dalje i sami sebi snimiti motivirajuću poruku koju si možete pustiti kad god se osjećate kao da gubite tlo pod nogama. Ipak ne postoji nitko tko bolje zna što će vas pokrenuti i razvedriti od vas samih.

Sitnice koje znače

Ne moraju svi vaši aduti za podizanje raspoloženja biti u digitalnom obliku. U svaku torbu stane mali suvenir s omiljenog putovanja, omiljeni slatkiš, vrećica omiljenog čaja ili instant kave, narukvica, privjesak ili neka druga sitnica koju vam je poklonio netko tko vam je posebno drag. Sve su to stvari koje će zauzeti minimalno prostora, a puno će vam značiti kada shvatite da su vam pri ruci.

Naše je sjećanje jako moćan alat, a kada ga potaknemo materijalnim ili nematerijalnim podsjetnicima, bit će sposobno još jasnije proživjeti emociju koju smo doživjeli u trenutku koji taj podsjetnik priziva.

Stoga odvojite danas malo slobodnog vremena, pripremite svoje dragocjene uspomene i sitnice jer nekad nije dovoljno čuvati ih samo u srcu i glavi, pogotovo u trenucima kada nam je glava puna obeshrabrujućih misli.

Napisala: Nikolina Hajnić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima