Izreka „Što možeš danas, ne ostavi za sutra.“ nije dovoljna motivacija za eliminiranje navike odugovlačenja i odgađanja obaveza. Užurbana nas svakodnevica pritišće sa svih strana i jako je teško u svakome trenutku biti spreman na pokret, pun elana i životne radosti. Svi smo mi samo ljudi, ponekad slabi, ranjivi, bezvoljni i potišteni, uhvaćeni u vrtlog preopterećenosti i velikih očekivanja.

Ta si očekivanja u većini slučajeva postavljamo sami i što je hrpa zadataka koje smo si zadali veća, to je veća mogućnost pojave osjećaja frustracije i nemoći. Zovu toplog kreveta i dana provedenog u lijenom raspoloženju nemoguće je odoljeti, a rješenja su zapravo često puno jednostavnija nego što nam se čini, potrebno je pažljivije se osluškivati i usredotočiti se na blaži i realniji pristup svojim ciljevima i raspolaganju vremenom.

 „Pročitat ću deset knjiga mjesečno.“ ili „Hranit ću se zdravo.“ primjeri su nerealnih i previše općenitih ciljeva. Ako pročitate pet stranica knjige dnevno ili pojedete barem jedan cjelovit obrok, napravili ste nešto dobro za svoj um i tijelo, a potpuno uklopivo u ostatak rasporeda. Bez osjećaja neuspjeha, krivnje ili ljutnje na sebe jer niste ostvarili nešto što bi zapravo bilo moguće jedino kada bi dan trajao 48 sati.

Ako vas čeka neki težak ili novi poslovni izazov, pokušajte barem početi baviti se njime. Makar samo pročitali naslov, zapisali jednu ideju ili napravili samo pripremni dio. Osjećaj da ste uspjeli krenuti dat će vam veliki poticaj za dalje. Napišite plan ostvarivanja cilja koji morate izvršiti, podijelite ga u nekoliko etapa i pokušajte se svaki dan držati obavljanja dijela zapisanog za taj dan. Planiranje i ostavljanje više vremena za odrađivanje cilja lakše će vas pokrenuti od toga da sve ostavite za zadnji čas ili želite napraviti sve u što kraćem roku pa vas velika količina posla demotivira.

Kada odradite jedan dio zadatka, nagradite se pauzom koja će vam napuniti baterije na kvalitetan način. Meditirajte, čitajte omiljenu knjigu, slušajte glazbu koja vas smiruje, pojedite hranjiv obrok, prošećite. Takva će vas pauza osvježiti, a ne opteretiti mozak ometajućim informacijama.

Ipak,nekad je doista nemoguće pokrenuti se i svaka motivacija pada u vodu. Tada je važno predahnuti, ne se osuđivati zbog neproduktivnosti i obećati si da će ta nužna pauza rezultirati energičnijim ostatkom tjedna. Najbitnije je osluškivati svoje tijelo i ako ono kaže da je dosta, onda je dosta. Kvalitetan odmor produktivniji je od forsiranja na rad i aktivnosti u trenucima u kojima organizam vapi za pauzom. Uvijek će biti vremena za sve, ali uzalud nam sve to vrijeme ako ga proživljavamo iscrpljeni i ugašenog životnog sjaja.

Napisala: Nikolina Hajnić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima