Neke ljude paralizira nesvjesni strah od uspjeha više nego strah od neuspjeha. Zašto bi se čovjek bojao uspjeha?

Evo nekih razloga.

  1. Zavist.

Ako zavidimo onima koji su uspješni, mehanizam projekcije naših osjećanja u druge ljude učinit će da  predviđamo kako će nama drugi zavidjeti ako mi uspijemo. Uspješan čovjek je izložen. Oni koji su se izdigli iznad prosječne većine izloženi su zavisti većine. Dok smo još neuspješni ili samo ‘potencijal’ za uspjeh, ‘mladi talenti’, mnogi će nas tapšati po ramenu i bodriti. Ali kad se ‘popnemo na tron’, bit će mnogo onih koji će htjeti da nas s njega skinu. Strah od zavisti drugih pojačan je kada imamo sumnju u svoju vlastitu vrijednost i kompetencije. Kada uspijemo i kad nas to čini izloženijima procjeni drugih, vidljivije su sve naše mane. Uspješan čovjek je pod povećalom. Ako negdje u sebi imamo osjećaj da imidž koji smo stvarali na putu do uspjeha nije realna slika o onome što stvarno jesmo, plašit ćemo se uspjeha. Ako svoj uspjeh ne zasnivamo i ne gradimo na imidžu tj. na lažnoj slici o sebi, onda nas strah od ‘provaljivanja’ neće pratiti na putu do cilja.

  • Strah od neispunjenosti

Strah od uspjeha može izvirati i iz straha od neispunjenosti koju možemo osjetiti čak i ako ostvarimo uspjeh. Da li vam se nekad desilo da ste uspjeli u nečemu što je zahtijevalo dosta vremena i napora i da ste se nakon uspjeha osjećali ispražnjeno? Uspjeh vam nije donio očekivano zadovoljstvo. Pitate se, da li je to vrijedilo tolikog truda? Ovakvi strahovi se pojavljuju obično kad smo loše postavili svoje ciljeve. Kada ciljevi ne izviru iz naših suštinskih želja, možemo očekivati da nas njihovo ostvarivanje neće dovesti do ispunjenosti i zadovoljstva. Strah nas opominje da smo na pogrešnom putu. Ovo može biti pojačano ako ostvarivanjem ciljeva iz jedne životne domene pokušavamo ‘zakrpati rupe’ koje imamo u drugoj domeni života. Ako očekujemo da ćemo uspjesima na jednom planu pokriti svoje neuspjehe na drugom planu, strah od uspjeha će nas upozoravati na moguće razočaranje i imat ćemo osjećaj da život prolazi pokraj nas.

  • Osjećaj da ne zaslužujemo uspjeh

Nesvjestan osjećan da nemamo pravo na uspjeh i sve one dobre stvari koje uspjeh nosi sa sobom, može biti izvor straha od uspjeha. Takvi stavovi i uvjerenja obično se stječu u djetinjstvu. Ako ih imate, zapitajte se o njihovom podrijetlu. Da li je potrebno da budete mali i nejaki kako biste dobili nečiju pažnju i ljubav? Zašto je sigurnije biti neuspješan? Koga ćete zadovoljiti time? Tko se od vama bliskih osoba osjeća sigurnije kad ste vi neuspješni? Imate li pravo na uspjeh i zadovoljstvo? Da li to znači da ste sebični, neumjereni, nezahvalni, agresivni? Ova pitanja mogu Vam biti vodič u raskrinkavanju straha od uspjeha.

  • Strah od vlastite nedosljednosti

Uspjeha se možemo bojati i ako naslućujemo da smo ‘kratkog daha’, da lako gubimo motivaciju kad se uspjeh jednom postigne te da nam nedostaje samodiscipline i istrajnosti da se uspjeh održi. Čuli ste vjerojatno za onu izreku-kletvu: ‘Da Bog da imao, pa nemao’. Kada nešto vrijedno imate, pa onda izgubite, teže vam je nego da to niste nikada imali, jer niste osjetili i navikli se na dobrobiti nečega. Osobe koje nemaju povjerenje u vlastitu dosljednost i istrajnost mogu se plašiti uspjeha jer nisu sigurne da ga mogu i zadržati, pa se boje osjećanja izazvana gubitkom već osvojenih dobara.

  • Strah od rušenja lažne slike o sebi

Posljednji izvor straha od neuspjeha u našem popisu jest taj što, ako nismo pokušali realizirati svoj talent, uvijek možemo živjeti u iluziji da smo izuzetno talentirani, ali eto, nismo htjeli, nije nam bilo stalo do uspjeha. Svaki ozbiljan pokušaj realizracije nekog talenta stavlja tu osobinu na probu. Strah od uspjeha može biti strah da će se pokazati da naš talenat i nije baš tako veliki kao što mislimo ili drugi misle. Ako pak uspijemo djelomično u ostvarivanju svog talenta, možemo se pitati koliki su njegovi krajnji dometi. Mnogi ljudi stoga radije biraju ‘goluba na grani nego vrapca u ruci’, iluziju o vlastitim sposobnostima od ostvarenja koje je, možda, manje od dometa iluzije. Ali pritom zaboravljamo da to sve skupa možda i nije iluzija i da smo itekako talentirani i sposobni!

Sve u svemu, strah od uspjeha može nas sputavati jednako kao i strah od neuspjeha. Uspjeh nosi sa sobom veliku odgovornost, i prema drugima, i prema samome sebi. Zapravo, za sve naše uspjehe i neuspjehe ‘krivi’ smo odnosno odgovorni mi sami. To može zvučati kao smrtna, ali i kao oslobađajuća presuda. Sve je zapravo uvijek u našim rukama i obično smo sposobniji za uspjeh nego što se pribojavamo.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima