Na ovaj dan pozvani smo podsjetiti se na ključnu ulogu mentalnog zdravlja u našem društvu i u našim životima. Svi zajedno trebamo težiti svijetu u kojem je mentalno zdravlje važno , štiti se i promiče.

25% svjetske populacije (svaka četvrta osoba na svijetu) boluje od nekog mentalnog poremećaja. Među najčešćim poremećajima anksiozni  su i depresivni poremećaji.
Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. A mentalno zdravlje nije samo izostanak mentalnih poremećaja.

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti i nemoći.

Dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo emocija poput ljutnje, tuge, tjeskobe i sličnih neugodnih emocija koje svi ponekad osjećamo. Dobro mentalno zdravlje omogućuje nam da se uspješno nosimo s teškim emocijama koristeći svoje resurse i alate koji su nam na raspolaganju.  

Dobro mentalno zdravlje uključuje:

  • dobar osjećaj o sebi, osjećaj osobne vrijednosti i samopoštovanja
  • svijest o svojim osjećajima, prihvaćanje osjećaja i uspješno nošenje s njima
  • sposobnost promjene, prilagodbe i snage za suočavanje s teškoćama i sa stresom
  • sposobnost bavljenja produktivnim aktivnostima, onima koje nam pomažu da se razvijamo i rastemo kao osobe
  • sposobnost stvaranja i održavanja prijateljstava, partnerstava i drugih međuljudskih odnosa

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja prilika je za javne manifestacije, informiranje šire javnosti i promociju mentalnog zdravlju te prilika za edukaciju i osvještavanje, aspekte ključne u osvještavanju društva i osnaživanju pojedinaca – da prepoznaju znakove i simptome mentalnih poremećaja i potraže pomoć.

Važnosti mentalnog zdravlja pojedinaca i društva u cjelini polako postajemo sve svjesniji i to se ogleda u inkluzivnijim društvima i javnim politikama.  

Photo courtesy of Pixabay

Podijelite s prijateljima