Od 1950. godine obilježavamo Svjetski dan zdravlja. Prilika je to za podizanje svijesti o zdravlju općenito i o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku percipirana kao važna.

Svjetski dan zdravlja 2022. godine obilježavamo pod sloganom “Naš planet, naše zdravlje” s ciljem  podizanja svijesti o važnosti zdravog okoliša i njegovu utjecaju na dobrobit i zdravlje ljudi. Naše političke, društvene i komercijalne odluke pokreću globalnu krizu. Na neke od njih, svatko od nas, u određenoj mjeri, može utjecati. Svaki je doprinos važan.

Glass, Drink, Water, Earth, Blue

U vremenu pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti važno je usmjeriti pozornost na ono što možemo i morali bismo činiti za očuvanje zdravlja ljudi i planeta. Jedno je usko povezano s drugim: preko 90% svjetskog stanovništva svakodnevno udiše onečišćeni zrak, pitka voda još uvijek nije dostupna svima, globalno zagrijavanje i poplave pogoduju razvoju zaraznih bolesti i siromaštva.

Neracionalno upravljanje Zemljinim resursima i nepravedna raspodjela onemogućuju poboljšanje životnih uvjeta milijunima ljudi.

Masovna proizvodnja i konzumerizam doprinose globalnoj emisiji stakleničkih plinova i zagađenju vodenih ekosustava. Uz to, sve gušći promet, buka, proizvodnja nezdrave hrane i općenito veća dostupnost nezdravih varijanti utječu na naše izbore i povećavaju mogućnost od nastanka kroničnih nezaraznih bolesti.

Briga za zdravlje Zemlje usko je povezana i nedjeljiva od brige za vlastito zdravlje.

Image by nguyen nghia from Pixabay
Image by Gino Crescoli from Pixabay

Podijelite s prijateljima