Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.

Od 12. studenog do 19. studenog obilježavamo Tjedan ljubaznosti i tolerancije. U tom tjednu obilježavamo Svjetski dan ljubaznosti, 13. studenog i 16. Studenog međunarodni dan tolerancije koji je 1996. godine proglasila Opća skupina Ujedinjenih naroda u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije istaknuvši da će taj dan biti dan poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas.

Prilika je to za osvještavanje važnosti tolerancije i ljubaznosti među ljudima. Aktualna migrantska kriza, sve češće vršnjačko nasilje među djecom, nasilje kojem svakodnevno svjedočimo na društvenim mrežama – sve su to društvena zbivanja koja nas upozoravaju na važnost razvijanja kulture različitosti i tolerancije među ljudima.

Ne postoje dvije iste osobe na svijetu. Svatko od nas drugačiji je, jedinstven. Svijet je upravo zbog te raznolikosti lijep i čudesan. Kad jedni druge budemo gledali srcem – vidjet ćemo čovjeka kakvi smo i sami. Različitosti nećemo vidjeti kao prepreku, nego kao bogatstvo i priliku za učenje i rast.

Strpljenje, ljubaznost, ljubav, radost, dobra volja, sreća, mudrost i razumijevanje osobine su koje nikada ne izlaze iz mode. Valja ih njegovati i poticati.

Photo courtesy of Pixabay

Podijelite s prijateljima