Naše bake i djedovi, majke i očevi, tete su sada u zreloj, zlatnoj dobi svog života. Neke od njih su bolesni, nepokretni, žive sami i žive samo za dan kad ćemo ih posjetiti i pitati kako su. Neki su iscrpljeni od životnih nedaća, a neki nemaju s kime podijeliti svoja bogata iskustva. Nekada su bili radnici za strojem, prodavačice, frizerke, prosvjetni radnici. Bili su aktivne osobe, a sada su stari i osamljeni u svojim kućama ili domovima. U svakom pogledu oni su naši učitelji života

Starenje je prirodan fiziološki proces koji se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Proces započinje rođenjem i traje do smrti. Kako se pojedinac razvija i raste, tako ujedno stari. Sam proces starenja uvelike ovisi o samoj osobi, stilu života, utjecajima okoline, genetskim predispozicijama i ostalim čimbenicima. No važno je da budem svjesna da ću i ja sigurno jednog dana biti starica. Statistike pokazuju da u usporedbi s europskim zemljama Republika Hrvatska spada među zemlje s najstarijom populacijom te se nalazi u skupini od deset europskih zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u ukupnom stanovništvu.

Zato je naša obveza kao zajednice i obveza kao pojedinaca da pomažemo našim dragim starijim osobama. A vjerujte ne treba puno jer oni ne traže puno. Evo, što možemo učiniti za njih.

Kao prvo za trenutak razmislite koga imate u obitelji od starijih osoba i odredite samo jedan dan u tjednu kad ćete ih nazvati telefonom i pitati kako su i treba li im što kupiti iz dućana. Imam staru svekrvu, koja ima punih 85 godina i teško je bolesna, psihički i fizički. Nazvala sam je telefonom i podsjetila na dobre savjete koje mi je davala dok sam bila mlađa, zahvalila joj na svemu što me je naučila. Iznenadila sam se koliko joj je to puno značilo jer od svoje bolesti ne vidi ništa, samo bol, a sada je dobila priznanje da je njen život itekako vrijedan.

Možda poznajete susjedu, staricu, onu koju viđate u crkvi ili dućanu. Obratite pažnju oko sebe i vidjet će ih: tihi su, mirni, strpljivi.

Odredite bar jedan dan za posjetu baki: obradovat će se čokoladici ili bombonjeri (jer su često kao „mala djeca“), a najviše vama. I sami primijetimo kako se prognoza vremena drastično mijenja iz dana u dan i to zasigurno utječe negativno na starije osobe što je još jedan dobar razlog da ih posjetimo. Komentirajte tv serije, ispričajte kako vi provodite svoje dane, podijelite svoje planove i zatražite savjet. Moja svekrva uvijek ima skriveni adut: uvijek da dobar savjet mojim kćerimaJ. Naša teta u dobi od 90 godina nas je posjetila jedne nedjelje, ručali smo, popili kavu, a poslije smo uživali u njenim pričama iz njenog djetinjstva i mladosti.

Razmislite možete li im pomoći u kućanskim poslovima: prebrisati prašinu, podove, primijeniti posteljinu, donijeti ručak ili kolač. To ih nikako ne moj te pitati jer će uvijek odbiti. Sjetite se da su nekada naše bake bile jako vrijedne i aktivne i da im je kuća blistala od čistoće, a sad više nemaju snage za to. Ako samo malo otvorite svoje srce vidjet ćete da se srame toga i da su sebe uvijek gledale i mjerile svoje vrijednosti po „učinku“, a sada više nisu učinkovite. Ne moj te se zbuniti pa čistiti cijeli dan jer ne zaboravite: one se vesele isključivo vama i samo vama

Zabilježite u kalendaru njen/njegov  rođendan i imendan. Stari ljudi jako „paze“ jer im je to iskaz pažnje- netko misli na njih dok mi često kažemo da se često ponašaju kao „mala djeca“. Kad sam bila mala, baka mi je kupovala „sve“ i ni jedan rođendan nije zaboravila. Dok je ona bila dijete nije živjela u uvjetima i vremenu kada se imalo novca i kupovalo. Zato, iznenadimo ih nekom malom sitnicom ne zato što im to treba, već zato što će im to puno značiti. Uvijek kad pomislite na dobro djelo sjetite se: dobro se dobrim vraća i prilike se pružaju svaki dan.

Napisala: Anita Dakić

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima