U današnjem modernom svijetu sve nam je dostupno u roku nekoliko klikova. Mobitele koristimo svakodnevno, većinu dana i za većinu stvari. Korisnici su pretežno mlade osobe, ali i starije generacije. Veliki broj umirovljenika također posjeduje mobilne uređaje i znaju se služiti njima. Takav je svijet danas i iako nam uređaji olakšavaju u mnogočemu, sa sobom nerijetko dovode do ovisnosti i prekomjerne upotrebe.

Kada spomenemo pojam ovisnosti, najčešće pomislimo na ovisnost o drogama, pušenju i slično, pomislimo na ovisnost o nekoj tvari. Novija istraživanja pokazala su da možemo biti ovisni i o ponašanju (ponašajne/bihevioralne ovisnosti). Brojnim istraživanjima došlo se do spoznaja da se kod ponašajnih ovisnosti aktiviraju isti mehanizmi nagrađivanja u mozgu koji se aktiviraju i kada smo ovisni o nekoj psihoaktivnoj tvari, što govori u prilog tome da – DA, možemo biti ovisni o ponašanju! Najčešće vrste ponašajnih, bihevioralnih ovisnosti su ovisnost o korištenju mobitela i elektronike, ovisnost o društvenim mrežama, ovisnost o online igricama te ovisnost o kockanju.

Kako prepoznati ovisnost, to jest znakove koji ukazuju na razvoj ovisnosti?

 1. Gubitak kontrole – osjećamo sve veću potrebu za ponavljanjem određenog ponašanja, na primjer posezanje za mobitelom svakih nekoliko minuta i nemogućnost koncentracije na išta drugo. Na taj način pronalazimo zadovoljstvo, počinju se zanemarivati drugi aspekti našeg života, a predmet ovisnosti počne dominirati.
  1. Magični štetni krug bihevioralnih ovisnosti – što više udovoljavamo svojim potrebama, to više istog podražaja tražimo i tako se krug ponašanja vrti.
  1. Modifikacija raspoloženja – osoba pronalazi mir i utjehu u ponašanju te tako stvara ovisnost i nezdravu bihevioralnu poveznicu s emocionalnim stanjem.
  1. Razvija se tolerancija – osobi je potrebno sve više stimulansa kako bi postigla prvotno zadovoljstvo.
 1. Simptomi sustezanja – odnose se na neugodna emotivna ili fizička stanja koja se javljaju kada je predmet ovisnosti nedostupan ili se aktivnost smanji (primjerice, snažna nervoza kada internet nije dostupan, baterija mobitela je pri kraju, drhtavica, nemir, svadljivost kada se ne može igrati omiljena igrica,…).
 2. Konflikti – zbog količine vremena provedenog u ovisničkom ponašanju, osoba ulazi u sukobe s ljudima iz svoje okoline (partnerski, obiteljski, prijateljski odnosi), ali i sa samom sobom (osoba na nekoj razini zna da treba prestati, ali ne može, pa vodi unutarnji dijalog i svađa se sama sa sobom).

Navedeni simptomi i navedena ponašanja vrlo su zabrinjavajuća i ostavljaju trag na pojedincu, kao i na njegovoj/njezinoj okolini. Donosimo vam nekoliko savjeta za borbu protiv ponašajnih ovisnosti, a posebice ovisnosti o mobitelima:

 1. Postavi si pravila i pridržavaj ih se – na primjer, zadaj si da nećeš podići mobitel prvih pola sata nakon buđenja te pola sata prije odlaska na spavanje  
 2. Razdvoji prioritetne zadatke, pozive i poruke od onih manje bitnih – na taj način ćeš se fokusirati na ono bitno i bolje ćeš iskoristiti vrijeme, negoli da cijeli dan gledaš u ekran mobitela
 3. Okupiraj se stvarima koje su zapravo bitne – provodi vrijeme s prijateljima, obitelji, kolegama, curom/dečkom, ljubimcem. Ostavi mobitel po strani i budi svjestan/svjesna što se događa oko tebe. Ne moraš uslikati sve što ti se nađe na putu i objaviti na story! Bit ćeš okej ako odlučiš samo promotriti neki lijepi trenutak i uživati, bez uzimanja mobitela.
 4. Reduciraj provedeno vrijeme na društvenim mrežama – danas postoje aplikacije pomoću kojih možeš odrediti vrijeme koje želiš provesti na određenoj aplikaciji i istekom istog vremena aplikacija će te „izbaciti“ s društvene mreže, Instagrama npr.
 5. Svako toliko napravi detox od mobitela – odluči da jedan cijeli dan nećeš biti na mobitelu ili barem pola dana te postepeno povećavaj vrijeme. Na taj način ćeš prvenstveno sebi pokazati da možeš živjeti i funkcionirati bez mobitela i lakše ćeš se naviknuti na smanjeni „screen time“. Također, ugasi notifikacije da si što manje ometen/ometena.

Nije lako preuzeti kontrolu nad elektroničkim uređajima, posebice osobnim mobitelom na kojem nam se nalazi sve. Ključno je postaviti si granice i osvijestiti koliko nam zapravo za zdravlje šteti provoditi veliku količinu vremena pred određenim ekranom. Rješenje nije maknuti mobitel od sebe u potpunosti jer to jednostavno nije dugoročno ostvarivo. Efikasnije je napraviti plan korištenja i okupirati se drugim aktivnostima, sportom, druženjem s prijateljima te tako kvalitetnije provoditi vrijeme. Sve je zdravo u određenim količinama! Ključ je u balansu.

Napisala: Lucija Herman

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima