Prokrastinacija je pojam s kojim smo svi vrlo vjerojatno dobro upoznati. Može se definirati kao vještina odugovlačenja, odgađanja započinjanja ili završavanja obaveza. Najčešće se javlja zbog straha od neuspjeha, nedovoljne motivacije, perfekcionizma, niskog samopouzdanja te anksioznosti.

Svi se ponekad možemo pronaći u toj skupini, ali je važno prepoznati svoje (ne)djelovanje i odlučiti promijeniti određene postupke kako bismo bili produktivniji i zadovoljniji samima sobom.

Prokrastinacija je trenutno odgađanje obveza koje će nas dočekati kad-tad. Realno gledajući, nema previše smisla odgađati neizbježno. Bolja je opcija napraviti plan provedbe aktivnosti koje će dovesti do rješavanja obveze. Osjećat ćemo se puno bolje kad odradimo što trebamo, neće nas mučiti osjećaj krivnje niti lijenosti.

Za Vas smo naveli metode koje mogu pridonijeti smanjenju prokrastinacije i povećanju produktivnosti:

  • prepoznaj trenutak kad započneš s odgađanjem
    • zapitaj se zašto ne radiš to što bi trebao/la, što te sprječavaupitaj se iz kojeg razloga moraš ili bi trebao/la odraditi zadanoukloni distrakcije poput mobitela, play stationa i kreveta/kauča (cilj neka ti bude riješiti zadatak, ne odraditi power nap)dogovori sam/sama sa sobom kako ćeš se nagraditi kad odradiš taj zadatakzamisli kako ćeš se dobro osjećati kad završišjednostavno kreni, nemoj previše razmišljati i započni s poslom
    • nagradi se kad završiš i uživaj u osjećaju produktivnosti

Napisala: Lucija Herman

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima