Kada sam prije godinu dana došla u Krugove kao nova volonterka bez previše iskustva u područjima kojima se Krugovi bave, najveći strah mi je bio da se neću moći prilagoditi starijim ljudima kojima sam trebala pomoći, budući da nikad nisam radila sa starijima izuzev svojih baka i djedova. Već prvi posjet jednoj od korisnica Krugova promijenio mi je mišljenje i pokazao da je strah koji sam imala bio u potpunosti nepotreban.

Ovaj ESS projekt na koji sam došla u rujnu prošle godine većinski se odnosio na posjete starijima u njihovim domovima. U početku sam u posjete išla s nekim iskusnijim tko je već prošao mnogo posjeta i zna kako se nositi sa korisnicima, poslom, odnosima i slično. Također, prošla sam edukaciju za rad sa starijima kako bih se osjećala u potpunosti spremno i sigurno. Moj početak bio je vrlo jednostavan, vrlo lako sam se složila sa svim korisnicama, da bih sad na kraju ovih godinu dana sve korisnice doživljavala kao vlastitu obitelj.

Upravo zbog toga, za kraj svog projekta odlučila sam korisnice s kojima sam provodila puno vremena ispitati koliko njima Krugovi zapravo znače i koliko im volonteri pomognu. Izabrala sam tri korisnice: gospođu S., gospođu A. i gospođu M. i kroz intervju, uz kavicu ili kroz šetnju, ispitala sam ih nekoliko pitanja koje sam pripremila.

Koliko dugo su korisnice uključene u projekt?

          Moje prvo pitanje uvod je u njihov rad s Krugovima. Zanimalo me koje godine su se priključile ovom projektu, kako su ga pronašle i iz kojeg razloga su htjele biti uključene. Gospođa S. kaže da je u ovaj projekt u Krugovima uključena već tri godine a za Krugove je saznala preko svoje socijalne radnice. Glavni razlog za njeno uključenje, budući da je gospođa u invalidskim kolicima, bio je da ju netko izvede van iz stana i prošeta, jer ona to ne može sama. Gospođa A. nije u potpunosti sigurna koliko dugo je uključena, ali tvrdi više od dvije godine sigurno. Krugove joj je prva spomenula njena patronažna sestra, a razlog zašto je ona kasnije kontaktirala Krugove je taj što mnogo stvari nije mogla više sama i trebalo joj je pomoći. Gospođa M. također ne može sa sigurnošću reći kada se priključila ali kaže da je više od osam godina u ovom projektu, a upisala ju je kći, no ne zna gdje ili kako je ona pronašla Krugove. Gospođa M. tvrdi kako je zatražila pomoć jer ima velikih problema sa ravnotežom i često pada, pa jako puno svari ne može napraviti sama.

Koliko često dolaze Volonteri Krugova?

          Moje sljedeće pitanje odnosilo se na to koliko korisnice često dobivaju pomoć iz Krugova i je li uvijek bilo tako ili se broj posjeta mijenjao. Gospođa S. kaže da volonteri dolaze nekad jedan a nekada dva puta tjedno, dok gospođi A. volonteri dolaze svaka dva tjedna, odnosno dva puta mjesečno. Gospođi M. volonteri dođu svaki tjedan. Dolazak volontera ovisi o tome koliko su korisnici onemogućeni, odnosno koliko mogu samostalno funkcionirati, kao i o tome koliko volontera Krugovi imaju. Broj korisnika je stalan ili uglavnom raste, dok volonteri dosta variraju, postoje trenuci kada ih ima jako puno da svaki volonter ne može ni dobiti korisnika jer ih nema dovoljno, dok u drugom slučaju dođe do nedostatka volontera, i onda rjeđe idu jer mali broj volontera mora obići sve korisnike.

Što volonteri rade kada dođu?

Volonteri dolaze iz različitih razloga. Može biti zbog fizičkih potreba korisnika – pomoć u kući, odlazak u trgovinu, odlazak doktoru, ili iz socijalnih potreba – neki korisnici samo trebaju društvo. Kada sam pitala gospođu S. zašto njoj dolaze volonteri rekla je da prvenstveno dolaze kako bi ju izveli u šetnju. Gospođa je u invalidskim kolicima i voli kada ju volonteri izvedu, prošetaju s njom po kvartu i razgovaraju. Ako je vrijeme loše, kaže da onda samo razgovaraju u stanu. Kada je gospođa u šetnji s volonterima, usput voli obaviti neke druge stvari – otići do pekare, ljekarne, na plac ili slično. Kod gospođe A. volonteri dolaze kako bi joj pomogli spremiti stan. Volonteri usišu i obrišu prašinu, a sve ostalo gospođa radi polako. Također, zaposlenici Krugova voze ju u bolnicu na preglede. Gospođa M. kaže da joj volonteri najviše pomognu sa stvarima izvan stana, budući da ona ne može izaći. Volonteri joj uglavnom idu u kupnju, a čak ju i odvezu doktoru, u ljekarnu i slično. Nekada joj pomognu i u jednostavnijem čišćenju stana.

Koliko korisnicima znači volonterska podrška?

Dosta korisnika ovisi o volonterskoj podršci Krugova, jer nemaju drugu podršku a sami ne mogu obaviti jako puno stvari. Kada sam pitala gospođu S. koliko joj znače volonteri, odgovorila je da joj je pomoć super jer joj je najbitnije da izađe na zrak, a to ne bi mogla bez volontera. Kaže da joj je bilo posebno teško u vrijeme lockdowna kada nitko nije smio doći, no sada joj je super. Gospođa A. kaže da joj ove posjete znače „život“. Kaže da ništa ne može sama jer ne može bez štake uopće hodati. Gospođa M. kaže da je ovisna o Krugovima i svaki tjedan iščekuje volontere. Kaže da je jako sretna kad joj volonteri dođu i kako više voli sjesti s volonterima i popiti kavu nego tražiti volontere da joj nešto pospreme.

Što korisnici misle o volonterima?

          Korisnici su vrlo zahvalni volonterima svaki puta kad dođu, no htjela sam ih pitati kako oni doživljavaju volontere koji im dolaze. Gospođa S. kaže da su joj volonteri super i kako joj je svejedno tko od volontera dođe, samo moraju biti ljubazni i dragi. Cijeni kada volonteri vole popričati s njom i poslušati ju. Gospođa A. na pitanje brzo odgovara kako su joj svi volonteri odlični, svi koji dođu kod nje su jako dobri i vrijedni. Gospođa A. preferira ženske volontere jer joj je zbog zdravstvenih problema i njenih mogućnosti ugodnije kada joj dođu djevojke. Gospođa M. govori kako je sretna što volonteri i Krugovi postoje i kako je jako zahvalna, kaže kako su svi pošteni i puni razumijevanja za starije ljude, što je njoj jako važno.

Mogu li Krugovi što poboljšati?

          Sa svojim posljednjim pitanjem htjela sam provjeriti mogu li Krugovi poboljšati nešto kako bi ovaj projekt bio još korisniji i kako bi se korisnici osjećali još bolje i ispunjenije. Gospođa S. kaže da Krugovi nemaju što poboljšati dokle god ona ima volontere koji će s njom moći prošetati. Gospođa A. kaže da se nema na što požaliti, da stvarno dobije sve što joj je potrebno i što zatraži, a gospođa M. dala je komentar kako bi ona samo da joj volonteri dođu češće i da češće ima prijevoz na raspolaganju.

Ja sam iskreno uživala provodeći ove intervjue sa našim korisnicama i drago mi je što su svi prikupljeni podaci tako pozitivni. Sve tri korisnice jako su nahvalile Krugove i volontere i vidi se da stvarno cijene i najmanju stvar koju volonteri i Krugovi učine za njih. Ukoliko se vi želite priključiti našem projektu i sami posjetiti naše divne korisnike kojima je uvijek potrebna pomoć, javite se u Krugove u Kombolovu 13, u Utrini, ili na mail [email protected] i započnite svoje volontersko iskustvo koje će zasigurno ispuniti vas i vaš život.

 

 

Članak i intervjue napravila Karla Špiranec, u sklopu osobnog projekta- Europske snage solidarnosti, volonterski projekti

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima