Najveći dar koji nekom možete pokloniti je vaše vrijeme…

Tko su volonteri? Što je volonterstvo? Definicija je bezbroj… Stručni se svijet slaže oko generalnih ideja koje određuju pojam volonterstva, jedinstvene i općeprihvaćene definicije nema. Dio stručnog svijeta smatra da je riječ o socijalno i kulturološki uvjetovanom konceptu koji je različit i u ovisnosti od socijalnog, kulturalnog, političkog i inog svjetonazora i porijekla.

Uglavnom, riječ je o dobrovoljnom radu za društvenu korist, uz osobno zadovoljstvo osobe koja volontira. Suština volonterstva proizlazi iz prirodne težnje čovjeka da unaprjeđuje sebe i svoju zajednicu. U njenoj su biti empatija, solidarnost, prihvaćanje, toplina, ljudskost… Sve redom inspirativni i poticajni osjećaji koji život čine bogatijim i smislenijim – i volonterima i onima kojima oni pomažu.

Volontirati ne znači samo poklanjati svoje resurse (vrijeme, energiju, znanje, …) bez financijske naknade, već taj angažman podrazumijeva i osjećaj altruizma i služenja zajednici. Riječ je o građanskoj vrlini kojom se doprinosi razvoju zajednice, izgradnji osjećaja solidarnosti, izgradnji ljudskih i socijalnih kapaciteta kao i pozitivnim promjenama u društvu.

U Hrvatskoj se volonterstvo, onakvo kakvo poznajemo danas, najčešće povezuje sa razvojem civilnog društva (i organizacija civilnog društva) i demokratskih procesa u postsocijalističko vrijeme. No, volonterstvo ima znatno dužu tradiciju – kroz dugotrajne civilne inicijative (kao što su npr. dobrovoljna vatrogasna društva, Crveni križ, radne akcije) i preko vjerskih organizacija.

U Zakonu o volonterstvu (ZoV, Narodne novine 58/o7, 22/13), donesenom 2007. i izmijenjenom 2013. godine, volonterstvo se definira kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.
Ova pravna definicija i sam Zakon o volonterstvu odnosi se na formalno (ili organizirano) volontiranje (i formalne volontere) , ono u kojem volontera i korisnika povezuje organizator volontiranje, neprofitna pravna osoba (organizacija) koja provodi volonterski program i organizira volontiranje.

Prema članku 6. ZoV-a volonter je fizička osoba koja volontira u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima, ukoliko drugačije nije određeno ovim Zakonom.

Pridruži se volonterskom timu Krugova. Educiraj se, upoznaj nove ljude, stječi nova iskustva i vještine, živi u skladu sa vrijednostima koje promiču solidarnost, jednakost, altruizam…

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

 

Podijelite s prijateljima