Rezultat izostanka ranih intervencija i prevencije…

Dio javnosti drži da su za takve slučajeve odgovorni roditelji (da je to posljedica kućnog odgoja, onoga što dijete “donese od kuće”), drugi smatraju da je vršnjačko nasilje odraz društvene zbilje.

Kako spriječiti nasilje među djecom?
Ono se događa na svim mjestima gdje djeca borave i provode svoje vrijeme: u školi, oko škole, na hodnicima, na igralištu… Nasilje među djecom ima broj složene uzroke i u obitelji i u društvu. Mnoga djeca trpe nasilje svojih vršnjaka i nerijetko pate u tišini, ne tražeći pomoć. Tome pridonose i nove tehnologije i novi pojavni oblici nasilja među djecom.
Problem je više nego ozbiljan i zahtijeva stručan i sustavan pristup.

Toleriranjem tjelesnog kažnjavanja koje je još uvijek široko prihvaćeno u našoj kulturi kao i porukama iz medija djeci se šalje poruka da je nasilje ponekad opravdano i prihvatljivo, a posljedica toga su, između ostaloga i agresivna ponašanja i sve teži oblici nasilja među sve mlađom djecom.

Kako riješiti problem? Najsnažnija prevencija je obitelj – odrastanje u obitelji koja njeguje toplinu i brižnost, ali i roditeljske kompetencije kojima roditelji odgajaju dijete učeći ga odgovornom ponašanju i poštovanju društvenih normi te vlastitih i tuđih prava.

Nakon obitelji tu su odgojno obrazovne ustanove u kojima djeca nadograđuju obiteljski odgoj i socijalne vještine i stječu nova iskustva i znanja.
Ukoliko se na ovom razvojnom putu pojave poteškoće, roditelji, odgajatelji, nastavnici i sustav u cjelini dužni su djetetu i obitelji pružiti potrebnu pomoć kako bi se teškoće prevladale. Roditelji trebaju ustrajati u borbi za pomoć i podršku, preprekama usprkos.

Problemi ne nastaju preko noći. Obično su rezultat izostanaka ranih intervencija i prevencije.

Propisi i protokoli o postupanju u slučaju nasilja postoje, ali često nisu usklađeni i povezani pa se stoga i teško primjenjuju u praksi. I tu je presudna upornost zainteresiranih subjekata (najčešće roditelja).

Samo udruženim snagama svih relevantnih čimbenika mogu se polučiti rezultati – smanjiti stope nasilja među djecom i mladima.
Djecu moramo odgajati u ozračju međusobnog poštovanja i uvažavanja i osobne odgvornosti.
Treba kontinuirano provoditi edukaciju i informiranje djece o nenasilnoj komunikaciji, mirnom rješavanju sukoba, toleranciji, kolegijalnosti, emocijama, osobnoj odgvornosti i sl.

U sve navedno treba uključiti i roditelje i nastavno soblje, stručnjake i sustav – samo zajedničkim i usklađenim naporima moguć je pozitivan ishod.

Pozivamo djecu, roditelje i nastavnike koji imaju problem s nasiljem da se jave u naše Savjetovalište “Kišobran”,
na e-mail: [email protected] , na Fb “Otvori kišobran nenasilja” ili  četvrtkom od 12-14 sati i od 17-19 sati na broj 091 6162201.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

 

Podijelite s prijateljima