U današnje vrijeme, kada mentalno zdravlje (napokon) više nije tabu-tema, sve češće primjećujemo da brojni psiholozi na svojim profilima upućuju na pisanje dnevnika kao na jednu od tehnika za samopomoć, detaljniji uvid u svoje misli, opuštanje ili zabavu. Pisanje dnevnika ima brojne dobrobiti, a u ovome ćemo članku spomenuti one najvažnije te vas pokušati motivirati da stvorite novu naviku.  

Što nam donosi pisanje dnevnika?

Pisanje dnevnika može poboljšati naše samopouzdanje. Ako pisanju dnevnika pristupimo na način da će nam on služiti kao uvid u praćenje ciljeva i rada na sebi, vrlo brzo bismo se mogli iznenaditi koliko smo zapravo napredovali u određenom vremenskom periodu, a da toga nismo ni svjesni. Pisanjem dnevnika radimo i na našoj emocionalnoj inteligenciji jer proces pisanja od nas traži da sjednemo i u tih par minuta mira, stavimo naše misli na papir (bilo pravi, bilo onaj u Wordu). Opisivanjem emocija i situacija koje su u nama izazvale određenu reakciju dobivamo jasan uvid u to što nas zapravo muči i kako pristupiti rješavanju problema. Naravno, ovo ne znači da dnevniku trebamo pristupiti kao nekom šefu kojemu u grču podnosimo izvještaj o svom danu, nego baš suprotno. Dnevnik nam je prijatelj koji naše tajne neće nikome reći, kojemu se možemo otvoriti i kojemu možemo u potpunosti vjerovati. On nas ne može povrijediti niti izigrati naše povjerenje te nam može postati pravi prijatelj „od riječi”. Ne trebamo se bojati introspekcije. Ona je nužna za naš rast i razvoj, a upravo zapisivanje onoga što utječe na nas ostavlja trag u vremenu i prostoru. Postoji li praktičniji način za praćenje sebe? Nadalje, dnevnik nam može pomoći u ostvarivanju ciljeva. Njih možemo postaviti koristeći se SMART pristupom. SMART znači da su naši ciljevi specifični (specific), mjerljivi (measurable), ostvarivi (achievable), realni (realistic) i vremenski ograničeni (timebound). Ako pisanju dnevnika ne želite pristupiti ovako strukturirano i ozbiljno, uvijek ga možete pisati tako da vam dnevnik bude zabavan i da se, pišući ga, opuštate i smijete. Može vam poslužiti kao prijatelj s kojim dijelite lijepe i dobre trenutke koji su vam se dogodili kako biste ih osvijestili i vježbali zahvalnost. S druge strane, pisanje potiče i kreativnost i tko zna, možda baš pišući dnevnik otkrijete nekog Shakespearea u sebi. Također, pisanje dnevnika može poboljšati pamćenje, vještine kritičkog razmišljanja te vještine pisanog izražavanja. Neka istraživanja dokazuju pozitivan utjecaj pisanja dnevnika i na fizičko zdravlje, a ne samo na mentalno. 

Vaš dnevnik ne mora sadržavati isključivo tekst – u njega možete i crtati, možete raditi tablice, mentalne mape, to-do ili to-be liste… Što god vam odgovora. Nijedan način nije pogrešan, važno je da dnevnik bude vaše sigurno mjesto koje će vam u neko doba dana pomoći da verbalizirate i otpustite brige i/ili zapišete situacije kojih se jednog dana želite sjećati. Jednom kada stvorite naviku pisanja dnevnika, imat ćete se čemu vraćati i smijati (provjereno i garantirano). Život čine male stvari – zabilježite ih!

Izvori:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=4552&ContentTypeID=1https://rainbowduga.com/blogs/blog-mentalno-zdravlje/kako-poceti-pisati-dnevnik-za-mentalno-zdravlje

Napisala: Darija Pilski

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima