Kada se spomene riječ „volontiranje“ ona mnoge asocira na besplatnu radnu snagu, rad koji se ne plaća. Da li je to tako? Da li je novac uvijek primarni motiv i jedino što može nagraditi naš trud i rad?

Volonterski rad je angažiranje pojedinca ili grupe ljudi na osnovi slobodnog izbora za obavljanje aktivnosti za dobro drugih ljudi. Izraz volontiranje dolazi od latinske riječi voluntas što znači izbor, slobodna volja.

Donosimo samo neke od prednosti volontiranja:

  • Učenje novih vještina

Volontiranje može uključivati gotovo svaku vrstu aktivnosti. Prilikom angažmana u volontiranju, volonteri se često susreću s različitim preprekama i izazovima s kojima bi se susretali i na običnom radnim mjestu. Kroz savladavanje izazova usvajaju se brojna znanja i vještine koje mogu doprinijeti profesionalnom razvoju.

  • Mogućnost za stvaranje promjena

Ukoliko želite biti pokretač promjena, ostaviti trag ili pomoći drugim ljudima na najbolji mogući način – volonterski rad je prava opcija za vas.

  • Mogućnost za poboljšavanje društvenih vještina

Ako ste osoba koja se ne snalazi baš najbolje u društvenim situacijama, volontiranje vam može pomoći. Naravno, ne očekujte da će se stanje popraviti preko noći, no volontiranje može biti koristan alat u vašem nastojanju da unaprijedite vaše društvene vještine kroz stalnu interakcija sa različitim ljudima i druženju s njima.

  • Stjecanje novih prijatelja i kontakata

Volontiranje će vam donijeti nove prijatelje, a možda i potencijalne poslovne suradnike i kontakte.

  • Volonterski rad je dobar za zdravlje

Fokusiranje na nešto drugo ili nekog drugog, a ne samo na sebe (često svoje probleme) smanjuje nivo stresa, poboljšava imunitet i povećava sveukupni osjećaj zadovoljstva.

Potražite, probajte!

Neke prednosti ćete osjetiti odmah, neke će biti vidljive kasnije.

Svakako, to neće biti izgubljeno vrijeme i zato – volontiraj!

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima