Kao primjer male, ali razgranate ekološke inicijative koja tek prerasta u formalno registrirano demokratski vođeno i okolišno odgovorno poduzeće možemo navesti primjer društvenih i proizvodnih aktivnosti udruge ZMAG.
Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih energetskih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. U selu Vukomerić u Vukomeričkim Goricama, oko 25 kilometara južno od Zagreba, udruga vodi poznato ekološko imanje na kojem djeluje edukacijski centar za permakulturu i tehnologije održivog razvoja. Na imanju su kroz posljednjih nekoliko godina održane brojne radionice i tečajevi, izgrađeni su razni ogledni primjeri ekološkog graditeljstva, koriste se obnovljivi izvori energije, vodom i otpadom se gospodari na održiv način i proizvodi se hrana tehnikama organskog povrtlarstva.

Imanje trenutačno obuhvaća oko 2 ha poljoprivrednog zemljišta na kojem se proizvodi hrana i ljekovito
bilje. Kroz samo imanje kao aktivni članovi, prijatelji i simpatizeri, posjetitelji i zainteresirani za teme koje udruga pokriva, prošlo je više stotina ljudi kroz čitav niz otvorenih radionica na kojima širok raspon korisnika uči načela održivosti i demokratskog upravljanja.
U Izvješću UNDP-a o društvenom razvoju – mladi u Hrvatskoj 2004, projekt Reciklirano imanje izabran je kao jedno od najboljih praksi aktivizma mladih u lokalnoj zajednici. Projekt Reciklirano imanje prepoznat je i u Programu zaštite okoliša agrebačke županije kao jedna od Mjera održivog razvoja ruralnog područja na području Zagrebačke županije.

U novije vrijeme udruga razmišlja o pokretanju poslovne inicijative kroz koju bi se okupilo srodne ekološke proizvođače hrane i kozmetike (mnogi od njih su obučeni upravo na radionicama koje je zadnjih godina provodio ZMAG) te olakšavao njihovo zajedničko nastupanje na tržištu. Razumno je pretpostaviti da ako do ostvarenja ove poslovne ideje dođe, poduzeće koje bi osnovali članovi ZMAG-a i njihovi poslovni partneri ne bi u početku bilo veliko poduzeće, a niti bi ostvarivalo značajniju dobit kojom bi moglo postizati svoje društvene i okolišne ciljeve. Pa ipak, ovakvo poduzeće bi po svim mjerilima
bilo društveno poduzeće u punom smislu te riječi jer bi u svoja načela poslovanja preslikalo ZMAG-ov model demokratskog upravljanja te socijalne i okolišne odgovornosti.

Tekst iz publikacije Poduzetništvo u službi zajednice, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Podijelite s prijateljima