S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja.“ riječi su Johanna Wolfganga von Goethea. Ciljevi nas usmjeravaju – da ne lutamo kroz život. Motiviraju nas i pokreću. Život u kojem ih nema može biti prazan, a mi se osjećati izgubljeno, nezadovoljno, bez energije. Kad imamo cilj usmjereniji smo i ustrajniji, a ostvarenje manjih ciljeva na tom putu, osnažuje nas i motivira za dalje. Suočeni s poteškoćama ili preprekama lakše ćemo ustrajati znajući čemu težimo, kako to možemo postići i zašto tome težimo.

Drugo, postavljanje ciljeva zahtijeva od nas razvoj strategije – koraka koje moramo poduzeti o ostvarivanju željenih ciljeva i djelovanje.  

No, sam cilj (pogotovo dugoročni) teško će nas motivirati na dnevnoj razini. Zato osim dugoročnih ciljeva postavljamo i one kratkoročne i srednjoročne te  podciljeve. Osim pitanja „Što želim postići?“ važno je pitati se i „Kako ću to postići?“ – razraditi plan, odnosno strategije obavljanja zadataka kojima se približavamo ostvarenju cilja. Bez jasnog plana cilj može ostati samo želja.

Postavljanje ciljeva u životu važno je za razvoj, napredak, boljitak u raznim područjima života (u osobnim odnosima, u poslu, u sportu, obrazovanju, zdravlju i dr.), što je prirodna težnja gotovo svakog ljudskog bića. Svi nečemu težimo no, nekima bolje uspijeva ostvariti zadane ciljeve u životu. U čemu je tajna njihova uspjeha?

Jedan od ključeva je korištenje važnog alata – ispravnog postavljanja ciljeva. U nastavku teksta navest ćemo neka pravila za uspješno postavljanje ciljeva, poštivanje kojih povećava vjerojatnost njihova ostvarenja

Određenost/jasnoća
Cilj trebamo definirati jasno i nedvosmisleno kako bi znali što točno želimo postići i kako ćemo provjeriti jesmo li uspjeli u tome. Npr. ako kažemo „želim biti uspješna“ moramo odrediti što to točno znači, po kojim kriterijima mjerimo uspješnost i u kojim područjima želimo biti uspješni. Što određenije i jasnije – to bolje. „Nijedan vjetar nije pogodan brodu bez cilja“ (Michel Eyquem de Montaigne)

Mjerljivost
Postavljeni cilj treba biti brojčano izražen kako bismo mogli provjeriti koliko smo mu blizu i kada smo ga dostigli (10 dana, mjesec dana, tri godine i sl.). Važno je izbjegavati pridjeve „više“, „bolje“, ljepše“ i sl.

Dostižnost
Ljestvicu treba postaviti iznad naših prosječnih mogućnosti, ali ne previše. Cilj mora biti dostižan.

Realnost
Realan cilj je onaj koji je stavljen u kontekst naših realnih okolnosti, uvjeta, resursa, mogućnosti i sl.

Jasna vremenska određenost
Važno je jasno navesti vremenski period u kojem planiramo ostvariti zadani cilj ili određeni zadatak koji će nam omogućiti ostvarenje cilja. Uputno je izbjegavati vremenske priloge poput „u budućnosti“, „u starosti“ i sl.

Odgovor na pitanja „Što“,  „Kako“ i „Zašto“
Kada postavimo neki cilj (što) moramo razmisliti o tome kako ćemo ga ostvariti, kojim načinima, postupanjima, koje sve preduvjete moramo osigurati (kako) i dr. Također je važno provjeriti zašto želimo ostvariti taj cilj, zašto nam je to važno, što ćemo postići realizacijom?

Zapisivanje
Zapisivanje ciljeva poželjan je korak ka njihovom ostvarenju. Potiče nas da se ozbiljnije zamislimo nad njima i omogućava da ih s vremena na vrijeme provjerimo i preradimo po potrebi. Jedna kineska izreka glasi: “I najbljeđa tinta bolja je od najboljeg pamćenja.”. Mnoge želje i snovi ostanu želje i snovi jer ih na životnom putu pogubimo, izgubimo iz vida…

Prvi korak
Put oko svijeta započinje prvim korakom. Put do nekog cilja započinje prvim korakom u cilju njegove realizacije. Nema druge nego napraviti pravi korak i ustrajati na putu do željenog cilja. „Način kako nešto početi je prestati pričati o tome i krenuti djelovati.“ (Walt Disney)

Tekst preuzet: https://www.prakticanzivot.com/

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima