Zvučne knjige – literatura u ušima

Zvučne knjige koriste se sve češće. Dok su nekima one mogućnost da čitaju peglajući, vozeći automobil ili u šetnji, dijelu naših sugrađana one su ponekad jedini način da uživaju u književnosti. Slijepe i slabovidne osobe imaju različite stupnjeve oštećenja te tako neki mogu čitati uz pomagala, neki uz pomoć brajice, a dio se služi zvučnim knjigama.

Hrvatska knjižnica za slijepe koja djeluje od 1965. godine u svom fondu sadrži razne formate građe za olakšano čitanje. Usluge pruža svima koji iz opravdanih razloga ne mogu koristiti tradicionalni tisak. U to su uključene i osobe koje su tek u starijoj dobi djelomično ili potpuno izgubile vid. S obzirom na to da su mnogi od njih cijeli život zaljubljenici u knjige, mogućnost da nastave čitati pomaže njihovoj vitalnosti i mentalnom zdravlju. Naime, ne treba naglašavati da gubitak aktivnosti koje volimo često može značiti i gubitak dijela  identiteta.

Kratke upute za upis i posudbu

U nastavku teksta pročitajte kratke upute kako se učlaniti u Hrvatsku knjižnicu za slijepe te kako „čitati“ zvučne knjige.

Tko se može učlaniti?

Učlaniti se mogu sve osobe koje imaju medicinsku dokumentaciju o oštećenju vida s područja cijele Republike Hrvatske.

Kako se učlaniti?

Potrebno je dostaviti kopiju medicinske dokumentacije i platiti 50 kuna (postoje i kategorije koje imaju pravo na besplatan upis). To je moguće napraviti osobno, zemaljskom poštom, faksom i elektroničkom poštom. Nakon toga ćete dobiti korisničko ime i lozinku za preuzimanje knjiga s interneta.

Kolika je članarina?

Godišnja članarina je 50 kuna.

Kako se zvučne knjige posuđuju?

Knjige se posuđuju odlaskom u knjižnicu, slanjem poštom ili preuzimanjem zvučnih knjiga s interneta na računalo. Nakon što knjigu preuzmete na računalo, pokrenete je i uživate u glasovima školovanih glumaca i spikera.

Što je sve od tehnike potrebno?

Računalo s internetom za preuzimanje s interneta. Ako ste odabrali zvučnu knjigu na CD-u, onda CD-player. Imate li slušalice, odlično! Samo pazite da ste odabrali kvalitetne i udobne.

Potražite pomoć!

Čini li vam se cijeli postupak kompliciran (iako zapravo nije), potražite pomoć. Osoblje knjižnice sigurno će vam rado odgovoriti na sva pitanja, a vjerujem kako u svojoj okolini imate nekoga tko će vam biti pri ruci za učlanjenje i posudbu.

Želim vam mnogo sati provedenih u društvu dobrih misli i zvučnih rečenica!

 

 

Napisala: Martina Stepić

Fotografija: Unsplash

 

Podijelite s prijateljima